logo

'Kurbanlıklar yeterli sayıda'

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye genelinde kurban olarak kesilebilecek toplam 1.2 milyon büyükbaş ve 3.8 milyon küçükbaş hayvan bulunduğunu belirterek, “Mevcut hayvan varlığımız, ülkemizin 2018 yılı kurbanlık ihtiyacını karşılayacak seviyededir” dedi.

Türkiye’de halen 16 milyon 105 bin büyükbaş ve 44 milyon 329 bin küçükbaş bulunduğunu belirten Pakdemirli, geçen yılki Kurban Bayramı’nda Türkiye genelinde toplam 817 bin 805 büyükbaş ve 2 milyon 720 bin 271 küçükbaş hayvanın kesildiğini aktardı.

‘Kulak’tan kontrol edin

Pakdemirli, kurbanlık hayvan alacakların bakanlığın internet adresinden ve mobil uygulamalayla cep telefonlarından küpe numarasını girerek hayvanların yaşını, ırkını, cinsiyetini ve aşı bilgilerini sorgulayabileceklerini bildirdi.

Yanlış kurban kesimine dikkat

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken ise Kurban Bayramı'nda sahte kasaplara dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, vatandaşlardan kurbanını oda kaydı olan, vergisini veren kasaplara emanet etmelerini istedi. Yanlış kesimle her yıl 20 milyon lira derinin ziyan olduğuna söyleyen Palandöken, "Doğru olmayan kesme ile hayvanın derisi, kemiği, eti ziyan oluyor.

Zamanında tuzlama yapılması gereken deri, 2-3 saat içinde ilgili yerlere ulaştırılmalı. Derilerin yüzde 40'ı bu nedenlerle israf ediliyor. Deri sanayimizin, her yıl 6 milyon büyükbaş ve 60 milyon küçükbaş ham deriye ihtiyacı olduğunu unutmayalım" dedi.

Milliyet, Sabah