logo

Gürmük vergilerinin dünya ekonomisine maliyeti %0,5

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, G20 bakanlarını yükselen ticaret gerilimlerinin küresel ekonomiye olumsuz etkisi konusunda uyaracağını belirterek, "Mevcut durumda uygulamaya giren veya gireceği açıklanan tedbirler nezdinde hazırlanan rapor, bunların en kötü senaryoda küresel gayrisafi hasılaya etkisinin 0,5 puan düşüş olacağını gösteriyor. Bu, oldukça ciddi bir etki" dedi.

SONUÇ BİLDİRGESİ: KÜRESEL BÜYÜME DAHA AZ SENKRONİZE

Önde gelen 20 ülkenin oluşturduğu G20 Maliye ve Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları toplantısının taslak sonuç bildirgesinde küresel ekonomide büyümenin daha az senkronize hale geldiği ve ekonominin ticari gerilimler de dahil olmak üzere artan tehditlerle karşı karşıya kaldığı uyarısı yapıldı. Belgede, "Kısa ve orta vadede aşağı yönlü riskler arttı" dedi.

Küresel büyümenin diğer riskleri arasında "yükselen finansal kırılganlıklar, yükselen ticaret ve jeopolitik gerginlikler, küresel dengesizlikler, eşitsizlik" gösterildi. G-20’nin Mart ayındaki açıklamasında ticaret gerilimlerine değilnilmemişti.Bildiride, gelişmekte olan piyasaların daha iyi hazır olmakla birlikte piyasalardaki volatilite ve olası sermaye çıkışlarıyla karşı karşıya oldukları belirtildi.

Dünya