logo

Özel yetenek sınavları

Bu yıl ilk kez uygulanan Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) giren adaylar, 31 Temmuz’da sonuçlarını öğrenecek. Ancak bazı öğrencilerin önünde bir sınav daha var: Özel yetenek.

Adaylar, seçmek istedikleri alanla ilgili sınavlara girecek. Her alanın sınavı farklı yapılırken, puanlama sistemi de değişiyor. Uzmanlar, adayları yeteneklerini çalışarak daha da geliştirmeleri konusunda uyarıyor.

Yetenek önemli ama tek başına yeterli değil. Geliştirilmezse körelir ve işe yaramaz. Alanın uzmanından alınacak doğru destekle, sistematik bir eğitim metodu izlemek, başarının anahtarı. Performansı arttırmak için uzun süreli, doğru metotlarla yapılandırılmış periyodik çalışma takvimine sadık kalmak da ayrıca önemli. Bu uzun maratona sabırla devam edenler, mutlaka karşılığını alır.

Tüm sanat kurumlarının yetenek sınavlarının hangi şartlarla yapılacağı ve genel soru tipleri, önceden detaylıca duyurulduğundan, adaylar sürprizle karşılaşmıyor. Sınavda, performans başarısına bakılıyor. Elbette ki panik, sıkılma gibi sıkıntılar varsa, giderilmeli ya da en aza indirilmeli. Konservatuvarın yetenek sınavı için önce YKS’den en az 150 puan alınmalı. Engelli adaylar için baraj, 100. Birinci aşama, eleme sınavı. Önkayıt yaptıran adaylar, müzik teorisi bölümünün yaptığı bu sınava giriyor. 100 üzerinden en az 50 puan alanlar, bölümlerin düzenlediği kesin kabul sınavına girmeye hak kazanıyor. Bölümlerin özelliklerine göre düzenlediği bu sınavda 100 üzerinden en az 70 alanların, puanı hesaplanıyor. Adaylar, sonuç ve kontenjana göre, en yüksek puandan itibaren tercih ettiği bölümlere yerleştiriliyor.

Hürriyet