logo

LGS tercihi yaparken nelere dikkat etmeli?

Liselere girişte kontenjan tabloları dün ilan edildi ve tercihler başladı. Öğrenciler tercihlerini, 13 Temmuz’a kadar e-Okul üzerinden ya da bir devlet ortaokulu müdürlüğünden yapabilecek. 6 Ağustos’ta başlayan nakil süreci, farklı dönemlerle 6 Eylül’e kadar sürecek.

Rehberlik hizmeti

5 bin 138’i okullarda, 140’ı rehberlik ve araştırma merkezlerinde, 31’i alışveriş merkezlerinde, 88’i park, şehir meydanı gibi il veya ilçelerin görünür noktalarında ve 98’i ise gezici (mobil) komisyonu olarak hizmet veriyor.

Adrese dayalı tercih zorunlu

Öğrenciler; ‘Merkezî Sınav Puanı İle Öğrenci Alan Okullar’, ‘Yerel Yerleştirme İle Öğrenci Alan Okullar’ ve ‘Pansiyonlu Okullar’ olmak üzere üç grupta en fazla 15 tercih yapabilecek. Liselere Geçiş Sınavı’na (LGS) girmeyen için bu, iki grupta olacak. Tüm öğrenciler, yerel yerleştirmeyle girilen okul tercihinde bulunmak zorunda. Aksi halde sınavlı ve pansiyonlu okullar tercih ekranı açılmayacak.

Aynı türden 3 lise

Yerel yerleştirme: İlk üçü ‘Kayıt Alanı’ndan olmak şartıyla, en fazla 5 tercih yapılabiliyor. Öğrencinin ikamet adresinin bulunduğu ‘kayıt alanı’ndaki okullar ‘yeşil’ renkle gösteriliyor. Aynı türden (Anadolu, Meslekî ve Teknik Anadolu ve Anadolu İmam Hatip) en fazla 3 okul seçilebiliyor. Kılavuzda açıklanmayan bir konu da, en az kaç okul seçilebileceğiydi. Sisteme göre bir okul yazmak da mümkün. Öğrencinin kendi kayıt alanında okul türlerinden en az üçer tane yer alıyor. Bunun için başka mahalledeki okul da, kayıt alanına eklenmiş olabiliyor. Kendi alanından okulları seçen öğrenci, isterse 2 tercihini ‘komşu kayıt alanı’ndan ya da ‘diğer’ bölümünden yapabiliyor.

‘Mavi’ renkle gösterilen ‘komşu kayıt alanı’ il/ilçenin öğrenci, okul kapasitesine göre, başka bir mahalle ya da ilçe olabiliyor. ‘Diğer’ ise, komşu kayıt alanında olmayan il içindeki diğer kayıt alanları ile il dışındaki okulları kapsıyor ve ‘kırmızı’yla gösteriliyor.

Yüzdelik dilimde 3 puan üstü ve altı da dikkate alınmalı

Merkezi sınavla yerleştirme: Adrese dayalı kaydını tamamlayan, LGS’ye girdiyse, 1.373 okuldan beşini seçebiliyor. Okulların taban puanı, başarı sırası açıklanmadı. Edinilen bilgiye göre, geçen yılki yüzdelik dilimler baz alınarak, bu seneki yüzdelik dilimler öngörülmeye çalışılıyor. Ancak rehberlikçiler aradan okullar çıktığı için yüzdelik dilimlerin geçen yıla göre farklılık göstereceğini de ekliyor. Örneğin, geçen yıl yüzdelik dilimi 8-10 olan bir okul, bu sene yüzde 6’lık dilimden öğrenci alabilir. Adaya yüzdelik diliminin 3 puan üzerinde ve 3 altında tercih yapması öneriliyor. Okulların geçen yılki yüzdelik dilimine bakıp birebir tercih yapmanın yanıltıcı olacağı vurgulanıyor.

Pansiyonlu okullar: Kayıt alanı sınırlaması olmadan, sınavla alacak pansiyonlu okullar hariç, Türkiye’nin her yerindeki pansiyonlu liseler listeye eklenebiliyor.

Hürriyet