logo

Körfez gündeminden özetler

Körfez basını ve gündeminde geçen hafta öne çıkan haberler...Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman gündeminde yer alan haberlerden derlediğimiz dosyaya buradan ulaşabilirsiniz.

Umman’a Vize Almak Artık Daha Hesaplı

Umman Hükümeti kısa süreli seyahatleri teşvik etmek amacıyla, tek girişli ve 10 güne kadar konaklamayı kapsayan ziyaretlerde vize ücretini 14 ABD Dolara indirdi. Daha önceki uygulamada bir aylık seyahat vize ücreti 50 doların üstündeydi.

BAE’den Savaş ve Afet Mağdurlarına Geçici Oturma İzni

Birleşik Arap Emirlikleri, ülkelerinde kargaşa veya afete uğramış yabancılara, bir yıl süreli geçici oturma izni verecek. Başvurular 1 Ağustos ile 31 Ekim tarihleri arasında yapılırken, söz konusu ülkelerden olup da çeşitli vize ihlali nedeniyle cezai duruma düşenlerin de cezaları affedilecek.

BAE’de Ücretsiz Transit Vize

Birleşik Arap Emirlikleri Hükümeti, ülkeye gelen transit ziyaretçilerden 48 saate kadar olan konaklamalarında vize ücreti almayacak. Havayolu ile gelen ve uçuş arasındaki sürede ülkeyi ziyaret etmek isteyen veya BAE’nin kara yollarını kullanarak bir başka sınır komşusuna geçen transit yolcular bu istisnadan yararlanabilecek. Eğer transit yolcular bu vizelerini dört güne kadar uzatmak isterlerse yaklaşık 15 ABD doları ücret ödeyecekler.

Riyad Metrosunda Deneme Seferleri

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da yapımı devam eden metro hattında deneme seferleri başladı. Fransız Yükleniciler tarafından yapılan metro projesinin 2019 yılında hizmeti girmesi bekleniyor.

Suudi Arabistan’da Özelleştirme Rüzgarı

Suudi Arabistan’da ekonomik reformların yeni adresi elektrik ve su idarelerinin özelleştirilmesi olarak gündeme geliyor.

Dünyanın En Büyük Mercan Kayalıkları Parkı

Birleşik Arap Emirlikleri’nin Fujeirah Emirliğinde, dünyanın en büyük su altı mercan kayalığı parkı kurulması için çalışmalara başlandı. Kendine has bio zenginliğiyle, büyük ve zengin bir su altı yaşama sahip Fujeirah kıyıları, proje tamamlandığında Rekorlar Kitabına aday olacak.

Umman’da Plastik Poşetler Yasaklanacak

İlgili Bakanlık tarafından yapılan çalışmalar neticelendiğinde, çevre ve insan sağlığına olan olumsuz etkileri nedeniyle Umman genelinde alışverişlerde plastik poşet kullanımının tümüyle yasaklanacağı bildirildi.  

AKRA için derleryen: Sedat Yüksel