logo

Sınav başarısı için stres en aza indirilmeli

2 milyonu aşkın aday, hafta sonu Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) ter dökecek. Aylardır iyi bir üniversite için çalışan adayların baş etmesi gereken bir konu da sınav kaygısı.

YKS’nin ilk kez uygulanacak olması ve bilinmezliğin, bazı adayların kaygısını artırdığını söyleyen uzmanlar, “Bu gereksiz çünkü sistem değişikliği tüm adayları etkileyecek” diyor.

Psikolojik Danışma ve Rehberlik Anabilim Dalı Başkanı Dr. M. Engin Deniz’in tavsiyeleri:

Sınav kaygısı, öğrenilen bilginin sınavda etkili kullanılmasına engel olan ve başarının düşmesine yol açan yoğun bir duygu. Öğrencilerin sınavda belli oranda kaygı duyması doğal. Normal düzeyde kaygı yaşayan öğrenci, daha uyanık ve dikkatli davranabilir; motivasyonu yüksek olduğu için aktif öğrenmeye hazırdır. Ancak öğrendiğini hatırlayamayacak kadar yüksek yaşanan kaygı başarısızlığa götürebilir.

Olumlu iç konuşma

Gerçekçi olmayan düşünce biçimlerinden kaynaklanan olumsuz iç konuşmalar da kaygı arttırıyor. “Sınavı kazanamamak, benim için dünyanın sonu olur. Beni kimse sevmez. Rezil olurum. Herkes benden daha iyi” gibi düşünceleri ortadan kaldıracak ya da minimuma indirecek olumlu iç konuşmalar yapmak, hayatın iniş-çıkışlarının olabileceğini ve sınavın ölüm-kalım savaşı anlamına gelmediğini fark ettirmek, kaygı ve beraberinde getireceği başarısızlığı önlemek için önemli. Sınav sabahı mümkünse ılık duş alın. Rahat kıyafetler giyin. Besleyici kahvaltı yapın. Sonuç, gelecek planları gibi konulardan uzak durun.

Hürriyet