logo

Liselerde tercih süreci başlıyor

MEB’in yayınladığı tercih ve yerleştirme kılavuzuna göre öğrencilerin sınavla öğrenci alan okullar arasından 5, yerel yerleştirmeyle alanlar arasından 5, pansiyonlu okullar arasından 5 tercih hakkı var.

Liselere geçişte TEOG yerine bu yıl ilk kez uygulanan merkezi sınavın sonuçları önceki gün açıklandı. Önümüzdeki hafta pazartesiden itibaren başlayacak tercih ve yerleştirme süreci için MEB, hazırladığı kılavuzla detayları paylaştı. Fen, sosyal bilimler, proje uygulayan eğitim kurumları ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin teknik programlarına, öğrencilerin tercihleri doğrultusunda Merkezi Sınav Puanı  üstünlüğüne göre yerleştirme yapılacak.

Yerel yerleştirme ise okulların türü, kontenjanı ve bulundukları yere göre oluşturulan ortaöğretim kayıt alanı ile öğrencilerin ikamet adresleri, devam durumu, tercih önceliği, okul başarı puanı ve yaş kriteri göz önünde bulundurularak yapılacak. Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullara yerleştirme işlemi, il ve ilçe müdürlüklerince belirlenen liselerin kontenjanlarına yapılacak.

Nakil işlemleri

Yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullara tercihte bulunan ve ilk yerleştirmede tercihine yerleşen öğrencilerin nakil dönemlerinde, “kayıt alanından okul” ve “farklı tür” tercih etme zorunluluğu olmayacak. Ancak tercihlerine yerleşemeyenler, yerleştirmeye esas nakil tercihlerinde ilk iki okulu kayıt alanından seçmek kaydıyla en fazla üç okul tercih edebilecek.

Milliyet