logo

Yağış etkisini artırdı

Edirne, Tekirdağ, Malatya, Kars ve Erzurum’da dün öğle saatlerinde başlayan sağanak yağış sele dönüştü. Edirne’de ve İstanbul'da vatandaşlar doludan korumak için araçlarının üzerine karton ve battaniye örttü.

Tekirdağ’da sağanağa hazırlıksız yakalanan vatandaşlar tentelerin altına sığındı. Kars’ta ise 4 köyde şiddetli sağanak nedeniyle bazı ev ve ahırları su bastı. Malatya’da bazı dereler taştı, tarım arazileri zarar gördü. Erzurum’da ise dere taşkını sonucu köprü ve karayolu göçtü.

Edirne’de Valilik ve Meteoroloji tarafından öğlen saatlerinde kuvvetli sağanak uyarısı yapıldı. Sağanağın yanı sıra dolu yağışı olabileceği uyarıları üzerine vatandaşlar önlem aldı. Tüm tedbirlere rağmen saat 15.30 sıralarında başlayan sağanak yağış hayatı olumsuz etkiledi. Sağanak yağış, trafikte de sıkışmalara neden oldu.

Düzce'de fırtına ve dolu

Düzce’de akşam saatlerinde başlayan yağmur beraberinde dolu ve fırtınayı da getirdi. Şehrin büyük bölümünde etkili olan yağmur, fırtına ve dolu nedeniyle ağaçlar devrildi, fındık bahçeleri zarar görürken, metrekareye 40-50 kilogram arası yağmur düştüğü öğrenildi.

Doluya önlem!

Meteoroloji uzmanlarının "süper hücreli fırtına" ve "Ceviz büyüklüğünde dolu" uyarıları, başta İstanbul ve Trakya olmak üzere Marmara ile kıyı Ege ve Batı Karadeniz'de yaşayanları alarma geçirdi. İlçe belediyeleri SMS'ler ile vatandaşları uyardı. Sigorta şirketlerinden uyarı mesajları alan ve araçlarını korumak isteyen sürücüler ise kapalı otoparkları tıka basa doldurdu. Birçok AVM'nin önünde uzun araç kuyrukları oluştu. Araçları açıkta kalan sürücüler ise karton, kilim, halı hatta yatak gibi eşyalarla araçlarının üzerini örttü. Ancak hava tahminleri yine yanılttı. Bazı noktalarda sadece yağmur yağdı. İstanbullular rahat nefes aldı.

Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Orhan Şen, "Dolu tahminleri abartılıyor. Herkes arabasını düşünüyor. Mal canın yongası ama biraz da kendimizi düşünelim. Su baskınları canımızı acıtabilir" dedi.

Meteoroloji uzmanları ise, vatandaşlardan kuvvetli sağanak ve gök gürültülü sağanak nedeniyle ani sel, su baskını, yıldırım düşmesi, dolu yağışı ve yağış anında kuvvetli rüzgarın sebep olabileceği olumsuzluklara karşı dikkatli olunmasını istedi.

Milliyet, Sabah