logo

Sağlık takibi nasıl planlanmalı?

Düzenli tıbbi kontrollerden geçmek, sadece erken teşhis için değil bazı sağlık sorunlarını tahmin edebilmek için de şart. Bu incelemeler sayesinde sağlık sorunları erkenden yakalanıp kolay ve hızlı çözülebiliyor.

Bu nedenle de Ticari amaçlı fabrikasyon CHECK-UP programlarını bir yana bırakıp Sağlık hedefli kişiye özel Risk Taramaları gerekiyor. Bu taramalarda öncelikle kişiye özel tetkiklere yer verilmeli ama bazı “standart taramalar” da asla ihmal edilmemeli. Risk analizleri planlanırken prensip olarak kişinin yaşı, cinsi, işi, genetik mirası, kişisel sağlık hikâyesi, kullandığı ilaçlar, yaşam tarzı seçimleri tek tek değerlendirilmeli. Standart testlere gelince...

OLMAZSA OLMAZ TARAMA TESTLERİ

- Kırklı yaşları takiben her kadın bir meme ve rahim ağzı kanseri taramasından geçmeli.

- Ellili yaşlara ulaşan kadınların kemik yoğunlukları düzenli aralıklarla izlenmeli.

- 50 yaş sonrasında her kadın ve erkek 5 yıl ara ile kolonoskopik incelemeden geçirilerek kalın bağırsak kanseri yönünden izlenmeye alınmalı.

- Kırklı yaşlara ulaşan erkekler prostat kanseri yönünden takibe alınıp PSA’ları izlenmeli.

- Ellili yaşlarda herkese “kalp-damar riski değerlendirmesi” yapılmalı.

- Sigara içen ya da yakın döneme kadar bu yönde alışkanlığı olanların akciğerleri 2 yıl ara ile incelenmeli.

- Kilo sorunu olan herkese özellikle “göbeğinden kilo alıp bel çevresi genişleyenlere” insülin direnci bakılmalı, diyabet, hipertansiyon, gut, damar sertliği yönünden risk analizleri uygulanmalı.

-Çocukların “görme ve işitme değerlendirmeleri” ile “bedensel ve ruhsal gelişmeleri”nin kilo ve boylarının dikkatle takip edilmesi de unutulmamalı.

STRES KANSERE DE HIZ VERİYOR

- Stres sadece ciddi bir kanser nedeni değil, mevcut bir kanserle mücadeleyi de zorlaştıran olumsuz bir faktör. Stres kontrolünün ise kanseri önlemeyi ve iyileşmeyi hızlandırdığı biliniyor. Ve zaten bu nedenle de kansere yakalananlara daha fazla psikolojik destek, daha çok iyimserlik, huzur ve güven gerekiyor. Amerika’da gerçekleştirilen yeni bir çalışma (Vanderbilt Üniversitesi) net ve açık olarak gösterdi ki yoğun stres meme kanserlerinde kemik metastazlarını teşvik ediyor. Ayrıca tümörün kemiğe yerleşimini de hızlandırabiliyor. Araştırmacılara göre bu olumsuz gelişmenin arkasında sempatik sinir sisteminin strese bağlı aşırı aktivasyonu var ve belki de bu gibi durumlarda beta bloker ilaçlardan faydalanmayı düşünmek gerekiyor.

 

Hürriyet