logo

Makedonya'nın yeni ismi belli oldu

Makedonya'nın ismi "Kuzey Makedonya Cumhuriyeti" anlamına gelen "Republika Severna Makedonija" olarak değiştirilecek.

Avrupa Birliği (AB), Yunanistan ve Makedonya'nın "isim sorunu" üzerinde anlaşmaya varmasından dolayı iki ülke liderlerini tebrik etti.

İsim Sorunu

Başta Türkiye olmak üzere birçok ülke, Makedonya'yı anayasal adı olan "Makedonya Cumhuriyeti" ismiyle tanırken Yunanistan, kendi sınırları içinde "Makedonya" isimli bir bölge bulunduğu gerekçesiyle bu ülkenin isminin değiştirilmesini talep ediyordu.

Makedonya, bağımsızlığını ilan ettiği 1991'den beri güney komşusu Yunanistan ile devam eden isim sorunu nedeniyle AB ve NATO'ya üye olamıyordu.

Makedonya'nın uluslararası tanınırlığı, ülkenin BM Genel Kurulunda oy birliğiyle BM üyeliğine kabul edildiği 1993 yılının nisan ayında kesinlik kazanmış ancak güney komşusu Yunanistan'ın itirazıyla geçici referans olarak "Eski Yugoslavya Cumhuriyeti Makedonya" (FYROM) adıyla üyeliğe kabul edilmişti.

Sorun devam edebilir

Yunanistan’ın kuzey komşusu Makedonya Cumhuriyeti ile arasındaki isim ihtilafını sona erdirmeyi öngören anlaşma, her iki ülkede de tepkilere yol açıyor.

26 yıldan bu yana süregelen Makedonya’nın adı ile ilgili varılan bu anlaşmanın kabul edilmemesi durumunda iki ülke arasındaki Makedonya sorununun nasıl sonuçlanacağı ve anlaşmanın ne kadar dayanacağı kestirilemiyor.

AA, NTV