logo

TANAP’ta vana açıldı

Azerbaycan Şahdeniz-2 sahası gazını Türkiye ve Avrupa’ya taşıyacak Güney Gaz Koridoru’nun TANAP etabından Türkiye’ye gaz akışı başlıyor. Resmi açılışı yapılan projeden ilk gaz 30 Haziran’da alınacak.

Hazar doğalgazını Türkiye ve Avrupa’ya taşıyacak Güney Gaz Koridoru’nun en uzun etabı konumundaki TANAP Türkiye’ye doğalgaz vermeye hazır. Hazar’daki Şahdeniz-2 sahasından çıkarılarak Güney Kafkasya Boru Hattı ile Gürcistan-Türkiye sınırına kadar gelen Azerbaycan doğalgazı, TANAP ile Eskişehir yakınlarındaki alım terminali ve pompalama istasyonu üzerinden Türkiye’nin ulusal şebekesine aktarılacak. BOTAŞ’ın, Şahdeniz-2 sahasının işletmecileriyle imzaladığı sözleşmeler gereği TANAP’tan ulusal şebekeye ilk doğalgaz 30 Haziran 2018 tarihinde verilecek.

Önce Türkiye, sonra İtalya

TANAP ile Şahdeniz-2 Gaz Sahası ve Hazar Denizi’nin güneyindeki diğer sahalarda üretilen doğalgazın öncelikle Türkiye’ye, ardından Türkiye Yunanistan sınırından başlayıp Arnavutluk üzerinden İtalya’ya uzanacak Trans Adricatic Pipeline (TAP) boru hattı üzerinden Avrupa’ya taşınması hedefleniyor. Güney Gaz Koridoru’nun en uzun kısmını oluşturan TANAP’la, uzun vadede Şahdeniz gazı dışında İran ve Irak gazının da taşınabileceği öngörülüyor.

Yıllık toplam 16 milyar metreküplük taşıma kapasitesine sahip TANAP’tan gelecek doğalgazın 6 milyar metreküplük kısmı Türkiye’ye verilecek. 10 milyar metreküplük kısım ise Avrupa’ya gönderilecek. TANAP’tan gelecek 10 milyar metreküplük gazı Avrupa’ya taşıyacak TAP projesi henüz tamamlanmadığı için TANAP 2020 yılına kadar sadece Türkiye’nin kullanacağı gazı taşıyacak.

Dünya