logo

İhracatın cirodaki payı ilk çeyrekte arttı

Firma cirolarındaki ihracatın payı yılın ilk çeyreğinde %66.2 ye yükseldi. İlk üç ayda ihracat yapan 48 bin firmadan 3 bin 500 ü ilk defa ihracata başladı. Firmaların yarısından fazlasının üretimi ve ihracatı artarken, en dikkat çekici artış ihracat birim fiyatlarında.

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM), İhracatçı Eğilim Araştırması’na göre, 2017’nin son çeyreğinde yüzde 62.6 olan firmaların cirolarında ihracatın payı, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 66.2 ye yükseldi.

“Kur riskinden korunma yöntemlerinin bilinirliği sınırlı”

Petrol fiyatlarında ilk çeyrekteki artışın bu sektörle doğrudan veya dolaylı ilişkisi olan sektörlerde fiyat artışını beraberinde getirdiğini bildiren Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, firmaların, 2. çeyrek sonunda doları 4.32 TL, euroyu 5.24 TL olarak tahmin ettiklerini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

“Önceki araştırmalarımızdan farklı olarak bu çeyrekte firmalarımızın tahminlerinde çok geniş bir yelpazede rakamlar görüyoruz. Kurların öngörülebilirliği, fiyatlama çalışmaları için en kritik konu. Bugün alınan siparişi üç ay sonra teslim edip ödemeyi altı ay sonra alacak bir ihracatçı, altı ay sonraki dolar kurunu tahmin edemediğinde fiyat vermesi de imkansız hale gelir.

Nitekim son günlerde ekonomimiz ile bağdaşmayan bir kur dalgalanmasına şahit oluyoruz. Bu nokta da ise kur riskinden korunma yöntemleri önem kazanıyor. Kur riskine karşı kullanılabilecek yöntemlerin kullanma ve bilinirliğinde bu araştırmada bir artış yaşandı, ancak yine de bu yöntemlerin bilinirliği son derece sınırlı. Bu konuda daha fazla çalışmalıyız.”

Ağırlık Ortadoğu’da

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatçıların hedef pazarlarına değinerek, “Bu çeyrekte ilk beş hedef ülke ABD, Çin, Suudi Arabistan, Pakistan ve Birleşik Arap Emirlikleri oldu. Bir önceki çeyrekte Avrupa ağırlıklı bir tablo hakimdi, şimdi ise ihracatçılarımızın Ortadoğu bölgesine daha fazla ağırlık vermeye başladıklarını görüyoruz” bilgisini verdi.

Dünya