logo

Türkiye’de 34 bin ‘kist hidatik’ hastası var

Hayvandan insana geçen ve kimi vakalarda ölüme bile yol açan “kist hidatik” hastalığının boyutunu anlamak için Bulgaristan, Romanya ve Türkiye’deki 50 köyde, ultrasonografi taraması gerçekleştirildi.

Taramalar sonucunda 106 bin 237 kişinin bu hastalıktan etkilendiği belirlenirken, Türkiye’de halen aktif 34 bin “kist hidatik” hastası olduğu ortaya çıktı. Türkiye’nin sadece altı şehrinde 8 bin 500’ün üzerinde gönüllü üzerinde ultrasonografi taraması yapıldığı belirtildi.

Özellikle kırsal kesimlerde hayvanların hastalıklı doku ve organlarının çevreye atılmasıyla bulaşıcı hale gelen “kist hidatik” hastalığı, besi hayvanları ve köpeklerle yakın temasta olanları etkileyebiliyor. Hayvandan insana bulaşan parazitler, iç organlarda kistler oluşturuyor.

‘Önemli bir sorun’

Açıklamada, özellikle köpeklerin dışkı ile parazit bırakmaları sonucu hastalığın yiyecek ve içeceklere bulaşma riski olduğu, bu yolla çiğ tüketilen ve iyi yıkanmamış meyve, sebzelerden, kirli içme sularından insanlara hastalık geçebileceği belirtildi. Kurban bayramlarında kesilen hayvanların hastalıklı organlarının çevreye atılmaması gerektiği vurgulanırken şöyle denildi:

‘Çiğ et yedirmeyin’

“Köpeklere çiğ et ve salam verilmemeli. Kişisel temizlik kurallarına dikkat edilmeli, Kurban bayramında kesilen hayvanların kistli ve hastalıklı olan sakatatları ve bağırsak, tırnak gibi kullanılmayacak kısımları açıkta bırakılmamalı, bunları kedi ve köpeklerin yemesine izin verilmemeli ve bu maddeler en az bir metre derinlikteki çukurlara gömülmeli. Kesim sonrası kistli organ atıkları yakılarak imha edilmeli.”

Milliyet