logo

Çöpten geri dönüşüm ekonomisi

Ekonomide yıllardır süregelen “üret-kullan-at” modeli yavaş yavaş yerini “sürdürülebilir üretim- sürdürülebilir tüketim- geri dönüşüm” süreçlerini izleyen döngüsel ekonomi modeline bırakıyor. Döngüsel ekonomide ürünlerin ve malzemelerin kullanılabilirliğinin mümkün olan en uzun süre korunması amaçlanıyor. 

Neden? Çünkü dünya çapında artan nüfusa yetecek kaynağı sağlamak ve çevreyi korumanın önemi her geçen gün artıyor. Bilim insanları 30 yıl içinde okyanuslarda balıktan daha fazla plastik olacağını söylüyor. 1950’lerden bu yana 9 milyar ton plastik üretildiği belirtilirken, toplam plastik atık miktarının 2050’ye kadar 12 milyar tona ulaşması öngörülüyor.

Sorun plastikle de sınırlı değil. Dünya Bankası’nın raporuna göre, 2012’de dünya şehirleri yılda yaklaşık 1.3 milyar ton katı atık üretiyordu. Bu miktarın 2025 yılına kadar 2.2 milyar tona çıkması bekleniyor. Üretilmekte olan kentsel atık miktarı, kentleşme oranından bile daha hızlı büyüyor. İşte tüm bu nedenler, atık yönetimi ve döngüsel ekonomi kavramını daha da sık duyacağımızın işareti niteliğinde.

Hürriyet