logo

LGS için son tavsiyeler

İlk kez uygulanacak LGS’de Türkçe’nin yanı sıra sayısal derslerden de uzun paragraflı sorular çıkması bekleniyor. Hatalı okuma nedeniyle “kesinlikle” ya da “sadece” gibi ifadeler gözden kaçtığı için en çok bu sorularda hata yapılıyor.

Bu yıl ilk kez uygulanacak olan, 1 milyona yakın öğrencinin ter dökeceği Liselere Giriş Sınavı'nda (LGS) geri sayım başladı. 2 Haziran Cumartesi günü iki oturum halinde yapılacak sınavın sonuçları Türkiye genelindeki toplam bin 367 liseye girişte kullanılacak. 126 bin 510 öğrenci LGS'yle liselere yerleştirilecek. Sınav Sözel ve Sayısal olmak üzere 2 bölüm halinde uygulanacak. Öğrencilere toplam 90 soru yöneltilecek.

Sözel Bölüm'de Türkçe, inkılap tarihi, din kültürü ve yabancı dili içeren 50, Sayısal Bölüm'de ise matematik ve fen bilimlerini içeren 40 soru bulunacak. Sözel Bölüm için toplam süre 75, Sayısal Bölüm için 60 dakika süre tanınacak. Öğrencilerin zamanı iyi kullanabilmesi için her bir soru başına 1.5 dakika ayırmaları gerekiyor.

Paragraflı sorular

Sorular TEOG'dan farklı olarak bilginin yanı sıra öğrencinin yorum ve analiz gücünü de sınayan sorulardan çıkacak. Okuduğunu anlama soruları sadece Türkçe'den değil, sayısal derslerden de gelecek. Türkçe'nin yanı sıra sayısal derslerden de uzun paragraflı sorular çıkması bekleniyor. Hatalı okuma nedeniyle "kesinlikle" ya da "sadece" gibi ifadeler gözden kaçtığı için en çok bu sorularda hata yapılıyor. PISA ve TIMSS sınavlarına benzemesi beklenilen LGS sırasında sakin olmak, etkin okumak, sorunun tamamını okumak ve süreyi iyi kullanmak başarıyı arttırmanın en önemli püf noktalarından biri.

Matematikten tablo

MEB'in yayımladığı örnek sorulara göre Türkçe ve sosyal sorularında bir tek metin üzerinden birkaç kazanımı sorgulayan sorulara yer verilecek. Matematikte de bilginin yanı sıra analizi ön plana çıkaran tablo ağırlıklı sorular yer alacak. Din kültüründe de güncel ve kültürel olayları bir paragrafta toplayıp dersin kazanımlarını sorgulayan net soruların çıkması bekleniyor.

3 yanlış kuralı geldi

Bu yılki sınavda 3 yanlış 1 doğruyu götürecek. Oysa ki TEOG’da yanlış sorular doğruları götürmüyordu. O nedenle bu yıl öğrencilerin daha dikkatli olması gerekiyor.

Kalan süreyi iyi değerlendirin

-Öğrenciler, öncelikle sınavlara yönelik olumsuz düşünmemeli, motivasyonlarını yüksek tutmalı, kendilerine güvenmeli ve başaracaklarına inanmalılar.

- “Keşke daha çok çalışsaydım”, “acaba başarı olacak mıyım?”, “ya başaramazsam” gibi olumsuz iç konuşma ve düşünceler yerini “elimden geleni yapacağım”, “başarabilirim” şeklinde daha olumlu ve destekleyici bir düşünme ve konuşma tarzına bırakmalı.

- Sınava günler kala öğrenciler, sıkı bir çalışmayla eksiklerinin bir kısmını kapatabilir ve mevcut düzeylerini yükseltebilirler.

Sabah, Milliyet