logo

Banliyö treni sefere hazırlanıyor

İstanbul’da Haydarpaşa-Gebze arasında bulunan, 29 Mayıs 1969’dan bu yana hizmet veren banliyö tren hattı 19 Haziran 2013’te yapılan son seferin ardından kapatılmıştı. Eş zamanlı olarak Zeytinburnu-Halkalı arasında da çalışmalar için start verilmişti. Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren projesi ve Marmaray’la entegre olarak çalışması planlanan hattaki yenileme çalışmaları nedeniyle raylar sökülmüş, pek çoğu tarihi eser statüsünde bulunan istasyonların da yenilenmesine karar verilmişti. Yapım süresi 24 ay olarak planlanan yenileme çalışmalarının Haziran 2015’te sonuçlandırılması hedeflenmişti. Ancak aradan geçen süre içinde yapımı üstlenen firma, maliyetlerdeki aşırı artışı gerekçe göstererek Ekim 2014’te çalışmaları durdurmuştu. Sorunların çözülmesinin ardından çalışmalar 2015 yılı içinde tekrar başlamıştı.

Yıl sonunda açılıyor

2018 sonunda açılması hedeflenen Halkalı-Gebze banliyö hattında ekipler yoğun çalışıyor. Banliyö trenlerinin kullanacağı iki hattın yanı sıra, hatta hızlı trenlerin de kullanacağı bir hat daha eklendi. Hattaki yeni istasyon ve eski istasyonların restorasyon çalışmaları da sürüyor.

Hatta yapılan çalışmalarda inşaatın tümünün ağustos ayında bitirilmesi planlanıyor. 1.5 ay sürecek sinyalizasyon sisteminin takılmasının ardından 3 ay sürecek test sürüşü çalışmaları başlayacak. Bu çalışmaların da tamamlanmasının ardından proje yıl sonunda halkın kullanımına açılacak.

Test treni raylarda

3 vagondan oluşan test treni de raylara indirildi. Tren Halkalı-Zeytinburnu arasında deneme seferlerine başladı. Halkalı-Zeytinburnu arasındaki tüm raylar serildi. Zeytinburnu-Halkalı arasında ise sadece Kanarya istasyonunun raylarının serilme
işlemi devam ediyor.

1 milyon yolcu

Tren hatları tamamlandığında ve Marmaray projesi ile entegrasyonu sağlandığında 43 istasyonun bulunacağı Gebze’den Halkalı’ya 105 dakikada seyahat edilebilecek. Hatta Bakırköy’den Bostancı’ya 37 dakikada ulaşılacak. Söğütlüçeşme-Yenikapı’nın seyahat süresi ise 12 dakika olacak. Hatta günde 1 milyon yolcunun taşınması planlanıyor.

Haydarpaşa da devreye giriyor

Bir süre önce restorasyonuna başlanan Haydarpaşa Garı’nın da yıl sonunda tamamlanarak, banliyö tren hattı projesine dahil edileceği öğrenildi. Ankara’dan kalkan bazı hızlı trenlerin son durağının Haydarpaşa Garı olacağı belirtildi. Son durağı Halkalı olan hızlı trenlerin ise Marmaray’ı kullanarak Boğaz’ın altından geçip Halkalı’ya ulaşacağı belirtildi.

 

Milliyet