logo

Yeni varlık barışında yüzde 2 vergi

Varlık Barışı bir kez daha Türkiye gündemine girdi. TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen önergeyle, yurt dışından 11. ayın sonuna kadar getirilen varlığın sadece yüzde 2’si oranında vergi tahsil edilecek.

31 Temmuz 2018’e kadar Türkiye’ye getirilenlere herhangi bir vergi alınmayacak, 1 Ağustos itibarıyla getirilen varlığa yüzde 2 vergi uygulanacak.

Bakan Naci Ağbal'ın verdiği bilgiye göre, Türkiye ekonomisine varlıklarını kazandıranlar beyan ettiği miktarı kasım ayı sonuna kadar bildirenler gelir ve kurumlar vergisinden muaf olacak. Varlığını işletmesine dâhil edene vergi incelemesi yapılmayacak. İsterlerse daha sonra işletmeden bu varlığı çekebilecekler. İşletmeler Türkiye'ye getirdiği varlığı yurtdışı kredilerini ödemede kullanabilecek.
Yeni dönemde beyan edilen, bildirilen varlıklar hakkında vergi incelemesi yapılmayacak. Daha önceki uygulamalarda olduğu gibi mahremiyet, 'sır' ilkesi kapsamında yer alacak.

Kaynağı araştırılmayacak. Hangi tarihte sahip olduğuna bakılmayacak. Varlığını işletmesine dâhil edene inceleme yapılmayacak. Belgeler için noter, konsolosluk onayı gerekmeyecek. Bu paranın yurtdışında nasıl değerlendirildiği araştırılmayacak. Bu varlığı getirip işletmesine koyduğu surette herhangi bir vergi tahsili yapılmayacak.

Milliyet, Sabah