logo

Alerjik rinit griple karıştırılıyor!

Çocuk Sağlığı ve Alerjik Hastalıklar Uzmanı Bülent Enis Şekerel, alerjinin bağışıklık sistemimizin hatalı çalışması sonucu oluştuğunu, özellikle kentsel bölgelerde ve aşırı hijyenik ortamlarda yaşayanların, antibiyotik kullanımları ile mikrobik hastalıklardan uzak duranların bahar aylarında alerji olma riskinin artış gösterdiğini söyledi.

Alerjik hastalıkların kişinin yaşam kalitesinin yanında dikkat süresini, uykusunu ve günlük performansını da olumsuz etkilediğini anlatan Şekerel, bu durumun giderilmesi gerektiğini belirtti. Şekerel ayrıca : “Alerjenden korunmak için o alerjene özgü önlemler almak gerekir. Örnek olarak ev tozu akarları, yün-kuş tüyü olan nemli bölgelerde daha çok bulunmaktadır. Bundan dolayı, akar alerjisi olanların evdeki nemi yüzde 40’a indirmeleri, yün ve kuş tüyünü uzaklaştırmaları ve akarların fazlaca bulunduğu çarşaf ve nevresim takımlarını sıkça yıkamaları ve havalandırıp güneşlendirmeleri gerekmektedir.” dedi.

Taklitçi hastalık: Alerjik rinit

Alerji ve İmmünoloji Uzmanı Dr. İsmet Bulut ise "Sık sık nezle ve üst solunum yolu enfeksiyonu şikayeti olanlarda, alerjik nezle (rinit) de göz önünde bulundurulmalı" dedi.

Gereksiz antibiyotik kullanımının önüne geçilebilir. Özellikle viral enfeksiyonların belirti bulgularıyla alerjik rinit kliniğinin benzerliği, alerjik rinit tanısının atlanmasına neden oluyor.

Bulut, alerjik rinitin burunda akıntı, tıkanıklık, kaşıntı ve aksırık gibi semptomlara neden olan inflamatuvar bir problem olduğunu söyledi.

Alerjik rinitin dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 20-40'ını etkilediğinin tahmin edildiğini ifade eden Bulut, sorun bölgeler arasında önemli farklılıklar gösteriyor dedi.

"Hastaları en çok burun tıkanıklığı rahatsız ediyor"

Bulut, sigaranın alerjik rinit gelişiminde iç ortam hava kirliliğine neden olan en önemli faktör olduğunu ve buna maruz kalmanın alerjik hastalığın şiddetini artırdığını vurguladı.

Bulut, "Hapşırık, burun kaşıntısı, akıntısı ve tıkanıklığı, alerjik rinitte en sık görülen semptomlar arasındadır. Birçok hasta boğaz, kulak ve damak kaşıntısı da tariflemektedir. Duyarlı olunan alerjene maruziyetle semptomların tetiklenmesi tipiktir" dedi.

Alerjik riniti tetikleyici faktörler, ev tozu akarı, evcil hayvan ve hamam böceği gibi yıl boyu karşılaşılan ev içi alerjenlerle, polen veya mantar gibi ev dışı etkenler.

Bulut, bazı bireylerin ev içi, bazılarının da özellikle ilkbaharda ve mevsim geçişlerinde ev dışı alerjenlere duyarlılık gösterdiğini söyledi, burun tıkanıklığının, alerjik rinitte hastaları en fazla rahatsız eden semptom olduğunu ve yaşam kalitesini olumsuz etkilediğini belirtti.

AA