logo

'Zeytinyağında tüketim düşüşünün sebebi tağşiş!'

Türkiye'deki 125 milyon civarında zeytin ağacının yaklaşık 12 milyonunun yer aldığı Manisa'nın Akhisar ilçesinde, Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akbuğa, 2 yıl öncesine göre hem zeytinyağı fiyatlarının hem de tüketiminin düştüğünü, bunun da en önemli nedeninin, yağ üretiminde tağşiş (karışım) yöntemin kullanılması olduğunu öne sürdü.

İlçede 1 milyon 500 bin olan zeytin ağacı sayısı, 10 yılda 12 milyona çıktı. Bu ağaçlardan yaklaşık 10 milyonu, bölgenin hava şartlarına daha uygun olduğu için sofralık olarak tüketilen Gemlik Trilye türünden oluştu. Kalan 2 milyon ağacın da Domat, Edremit ve Eğriburun cinsi olduğu belirtildi. Çiftçilerin gözü gibi baktığı zeytin ağaçlarının tam verime geçmesiyle ilçe, sofralık zeytin ve zeytinyağında Türkiye'nin 1 numaralı üretim merkezine dönüştü. Zeytinle birlikte bölgedeki yağ fabrikalarının sayısı da arttı. Binlerce kişi için zeytin, geçim kapısı oldu.

Önceki yıllarda don olaylarından dolayı rekolte kaybı yaşayan üreticiler, bu yıl 130 bin ton zeytin üretimi gerçekleştirdi. Sofralık zeytinde istediği sonucu alan üretici zeytinyağında ise sahte üreticilerin mağduru oldu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yağda tağşiş yapan firmaları açıklamasıyla 'sağlık deposu' zeytinyağına ilgi de azaldı. Zeytinyağı üretiminin artıp, fiyatlarının inmesine rağmen tüketimdeki düşüş ise dikkat çekti. Geçen yıllarda litre fiyatları 20- 25 TL'ye kadar çıkan zeytinyağının üreticideki satış fiyatı 12-13 TL'ye indi. Buna rağmen yüksek fiyattan satıldığı zamanlarda bile kişi başı 2,5 litreye kadar çıkan tüketim de 1,5 litreyle geriledi.

Milli Gazete