logo

İhracat artmaya devam ediyor

İhracat nisan ayında yüzde 15 yükseliş kaydederek 13.5 milyar doları aştı. Böylece nisanda aylık ihracat rekoru kırıldı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, son 12 aylık ihracatta 160 milyar doları aştıklarını belirterek, önümüzdeki aylarda da bu büyümeyi sürdüreceklerini kaydetti.

AB’ye artış ‘yüzde 24’

Nisan ayında 161 ülke ve bölgeye ihracatın artarken, en fazla ihracat yapılan 20 ülke arasında en yüksek artış yüzde 62.2 ile Rusya’da gerçekleşti. Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ihracat yüzde 24 artış gösterdi. Böylece AB’nin ihracattaki payı yüzde 51.6 oldu. İllerin ihracat performansına bakıldığında ise nisan ayında 51 il ihracatını artırırken, 30 ilin ihracatı geriledi.

Otomotiv zirvede

Nisanda en fazla ihracatı yine otomotiv sektörü yaptı. Sektörün nisan ayı ihracatı, 2.9 milyar dolar olurken, otomotiv sektörünün ihracatı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 26.6 arttı. Otomotiv sektörünü, 1.5 milyar dolarla hazır giyim ve konfeksiyon ve 1.3 milyar dolarla kimyevi maddeler sektörleri takip etti. En fazla ihracat artışı yaşayan sektör ise, yüzde 38.3 ile savunma ve havacılık sanayi oldu.

Milliyet