logo

Türkiye, antibiyotik kullanımında akıllanıyor

Sağlık Bakanlığı, bilinçsiz antibiyotik kullanımını engellemede verdiği mücadeleden sonuç almaya başladı. Antibiyotik kullanımında vatandaşları bilinçlendirmek için reklam ve kamu spotlarına ağırlık veren bakanlık, bu çabasının meyvesini aldı.

Verilere göre 2011’de toplam ilaç harcamalarının tutarı yaklaşık 15 milyar TL iken ilaca harcanan paranın yaklaşık yüzde 11’ini antibiyotikler oluşturuyordu. Bu rakam, 2017’de yüzde 5’e indi.

Antibiyotik kullanımının azaltılması konusunda özellikle Aile Hakimlerine yönelik bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları da sonuç verdi. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, 2011’de aile hekimlerinin her 100 reçetesinden 35’inde antibiyotik varken, 2016’da her 100 reçetenin 29’unda antibiyotik yer aldı. Çalışmalar antibakteriyel ilaçların satışlarını da düşürdü. 2017’de 2016’ya göre antibakteriyel ilaçların kutu satış rakamlarında yaklaşık yüzde 15 azalış yaşandı.

‘10 milyon ölüm’

İnsan hayatının kalitesinin artmasında ve ortalama ömrünün uzamasında antibiyotiklerin çok büyük katkısı olduğunu belirten Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, TBMM’de, “Ancak doktor yönlendirmesi olmaksızın kullanılan antibiyotiklerde, vücudumuzda bulunan bakterilerin direnç kazandığını gördük. Bugün dünyada antibiyotiklerin yanlış kullanımı sonucu küresel bir tehdit oluşmuştur. ABD’de her yıl 23 bin kişi, AB ülkelerinde ise 25 bin hasta dirençli bakteriler yüzünden ölmektedir. Tüm dünyada ise bu rakam 700 bin insana ulaştı. Böyle giderse 2050’de her yıl 10 milyon insan hayatını kaybedecek” ifadelerini kullanmıştı.

Türkiye’nin antibiyotik tüketiminde 42 ülke arasında birinci sırada olduğunu dile getiren Demircan, ‘Antibiyotikte değil, sağlığınızda ısrarcı olun’ sloganının olduğu kamu spotlu kampanya başlatmıştı.

Milliyet