logo

Körfez ülkelerinden ekonomi notları

Körfez basını ve gündeminde geçen hafta öne çıkan haberler...Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman gündeminde yer alan haberlerden derlediğimiz dosyaya buradan ulaşabilirsiniz.

Petrolün Asimetrik Yüzü

Son günlerde 75 dolar civarındaki uluslararası ham petrol fiyatları ile Körfez ekonomi yönetimlerinin ve vatandaşlarının yüzü gülüyor. Çeşitli sebeplerle ham petrol, son üç yılın en yüksek seviyelerine yükselse de, ekonomik kırılganlığın yerini istikrara ve büyümeye bırakması için körfezdekilerin bekledikleri fiyat, varil başına 80 dolar.

Umman’da Yeni Rafineri

Umman, Duqm Endüstri Şehri Projesi kapsamında, yeni bir petrol rafineri kompleksinin inşaatına başladı. 7 milyar dolara malolması beklenen yeni rafineri, mazot, jet yakıtı, neft ve LPG üretecek ve 2021 yılında üretime başlayacak.

Umman Katar Ortak Vize Anlaşması

Umman ile Katar karşılıklı olarak, birbirlerine üçüncü ülkelerle olan vize ilişkilerini yansıtma kararı aldılar. Buna göre, Katar üzerinden başka herhangi bir ülkeye uğramadan Umman’a gelen ziyaretçiler vize ücreti ödemeden Umman’a giriş yapabilecek. Yine aynı şekilde Umman’dan turist vizesi almış olanlar da Umman’dan sonra hemen Katar’a seyahat ederlerse Katar’a giriş yapabilecekler.

Ortak vize için Umman’a başvuranlar yaklaşık 50 dolar öderken, aynı vize için Katar konsolosluklarına müracaat edenler, 250 dolar vize ücreti ödeyecek. Bu arada 33 ülke vatandaşı da her iki ülkeye de ücretsiz olarak vize alabiliyor. Her iki ülke de bu yolla turist sayısı ve turizm gelirlerini artırmayı amaçlıyor.

BAE Turistlere KDV İadesi Yapacak...

2018 yılı başında yürürlüğe giren ve günlük hayatı oldukça etkileyen Katma Değer Vergisi’nin turizm gelirlerini baltalamaması için, Ulusal Vergi İdaresi, turistler için, seyahatleri sırasında ödedikleri KDV tutarını kendilerine iade edilmesini onayladı. Sistemin nasıl işleyeceği ise henüz detaylı olarak açıklanmadı.

Suudi Arabistan’da Özelleştirme Hamlesi

Suudi Arabistan 2030 Stratejik Vizyonu ve yeni ekonomik açılımlar kapsamında gündemine aldığı özelleştirme programıyla 11 milyar dolarlık kaynak elde etmeyi hedefliyor. Özelleştirilecek kamu iştirakleri arasında petrol dağıtım şirketi, hastaneler, havaalanları da bulunuyor.

Suudi Arabistan’da İnsansız Hava Aracı Uçurmak İzinle Olacak

Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı, ülkede konu ile ilgili bir düzenleme yapılana kadar, insansız hava aracı tutkunlarının, izin alarak araç uçurabileceklerini duyurdu. 

AKRA için derleyen: Sedat Yüksel