logo

Bosna'nın itiraz ettiği köprü için imzalar atıldı

Hırvatistan'ın güney kesimi ile kuzeydeki topraklarını karayolu ile bağlaması planlanan ancak Bosna Hersek'in açık denize çıkışına engel olacağı için sürekli tartışma konusu olan Peljesac Köprüsü'nün inşasına ilişkin anlaşma imzalandı.

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzetbegovic, yaptığı açıklamada, ülkesinin açık denize çıkışı konusundaki sorun çözüme kavuşturulmadan Hırvatistan'ın köprü inşasını durdurmasını istediklerini hatırlattı.

Bosna Hersek'in köprünün yapımı konusundaki tutumunun değişmediğini belirten İzetbegovic, "Hırvatistan, geçen yıl Avrupa Komisyonundan Bosna Hersek ile bu sorunu çözmeden köprünün yapılmaması uyarısı almıştı." dedi.

İzetbegovic, Avrupa Komisyonunu imzalanan bu anlaşma konusunda bilgilendireceklerini kaydederek gerekli adımların atılmaması durumunda hukuki yollara başvuracaklarını ifade etti.

Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Denis Zvizdic de iki ülke arasındaki mevcut sorunun çözülmeden köprünün inşa edilmemesi gerektiğini söyleyerek Hırvatistan'ın bu sorunu görmezden gelerek anlaşmayı imzaladığına dikkati çekti.

Zvizdic, "Hırvatistan uzun zamandır devam eden sorunu bir tarafa bırakıp köprünün yapımı için anlaşma imzaladı. Bu sadece komşu ülkemizle ilişkilerimizi daha da karmaşık hale getirir." ifadelerini kullandı.

Dünya Bülteni