logo

'Pakistan ile kardeşlik ekonomiye yansımıyor'

Pencap Eyaleti Başbakanı Rafik Rajwana, Pakistan’ın 207 milyonluk nüfusuyla dünyanın en kalabalık 6’ncı ülkesi olduğunu hatırlattı.

Rajwana, “Satın alma gücü paritesine göre ancak 24’üncü sırada. Pamuk ve nohutta dünyada 3’üncü, süt üretiminde 4’üncü, şeker kamışı üretiminde ise 5’inci. Pakistan’ın yüzde 50’si 20 yaşın, yüzde 60’ı 30 yaşın altındaki genç demografisi ile tatminkar bir iç pazar” diyerek kısa bir bilgi veriyor.

Son dönemde Çin ile önemli bir işbirliğine giden Pakistan, İpek Yolu koridoru için en önemli güzergahlardan birisi. Bu koridor ile kalkınmada önemli bir yol kat ettiklerini dile getiren Rajwana, “Uzun süreden beri zorluklarla karşılaştığımız güvenlik ve enerji gibi iki temel sorunun çözümünde büyük yol aldık. Yabancı yatırımcıların ilgisinden memnunuz, kardeş olarak gördüğümüz Türk yatırımcılara kapımız açık” diyor.

Her iki ülkenin nüfusu neredeyse 300 milyona yaklaşıyor ancak ne yazık ki siyasetteki kardeşlik ekonomiye pek yansımıyor. İki ülke arasındaki ticaret hacmi yalnızca 600 milyon dolar civarında. 300-350 milyon dolarlık ihracata 270-300 milyon dolarlık ithalatımız var. Yani iki ülke arasında kişi başı ticaret sadece 2 dolar. Oysa Türkiye’nin 9 milyonluk Macaristan ile ticaret hacmi 2 milyar doların üzerinde.

Dünya