logo

'Rusya'ya domates ihraç edecek firma sayısı daha da artmalı'

Rusya’dan Türkiye’ye gelen bir heyet, 16-20 Nisan tarihleri arasında bazı domates ihracatı yapan firmalarda inceleme yaptı.

Rusya’ya dönen heyet bir açıklama yaparak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın garantisi altında 24 Nisan 2018’den itibaren 5 Türk şirketine daha Türkiye’de üretilen domatesleri Rusya Federasyonu’na göndermelerine izin verildiğini açıkladı. İhracat izni çıkan firmaların 4’ü Antalya’da, biri ise Aydın’da bulunuyor.

Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, Türkiye ile Rusya arasında ticari ilişkilerin atılan adımlarla kısmen de olsa ilerlemiş durumda olduğunu aktardı. Ancak Rusya’nın ticari ilişkilere getirdiği kısıtlamaların hala tam aşılamadığını vurgulayan Çandır, “Özellikle Antalya’nın en önemli üretim ve ihracat kalemi olan domateste ihracatın önüne engel getirilmesi asla kabul edilemez.

Rusya’nın 24 Nisan 2018’den itibaren 5 Türk şirketine daha domates ihracatı izni vermesi kararı sevindirici. Sıfır, eksiden iyi diyoruz. Ancak Rusya’ya 400 bin ton domates ihracatı yaptığımız dönemler göz önüne alındığında, kısıtlamaların ülke ticaretine etkisini anlamak mümkün. Umudumuz yasağın tamamen kaldırılması yönünde” diye konuştu.

Milli Gazete