logo

'Üniversitelerin bölünmesiyle markalaşma artacak'

10 üniversitenin bölünmesiyle kurulacak yeni yükseköğretim kurumlarında üretim ağırlıklı eğitim modeli uygulanacak. İl bazlı misyonlarla belli alanlarda marka okullar çıkarmak hedefleniyor.

Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı geçen hafta TBMM Başkanlığına sunuldu. Tasarıyla ikisi vakıf olmak üzere 15 üniversite kuruluyor. Yeni kurulacak üniversitelerin bir kısmı aralarında dev okulların da olduğu toplam 10 üniversitenin bölünmesiyle kurulacak. Bu üniversitelerin bölünmesiyle kurulacak yeni yükseköğretim kurumlarında üretim ağırlıklı eğitim modeli uygulanacak, inovasyon özendirilecek.

Yeni kurulacak üniversitelere il bazlı misyonlar kazandırılarak belli alanlarda markalaşması sağlanacak. Öte yandan üniversite kontenjanlarının da çok fazla olması da bölünmeyi gerektiren nedenler arasında. Bu okulların yönetilebilirlik açısından bölünüp yeni üniversitelere dönüşmesinin doğru bir karar olduğu değerlendiriliyor.

Geçmişte de yapıldı

Bölünme kararının en önemli nedenleri arasında meslek yüksekokullarının üniversiteyi kendi misyonundan uzaklaştıracak şekilde çoğalması olarak gösterilmişti. Ayrıca bulundukları şehrin birçok yerine dağılmış olmaları da idare açısından zorluklar oluşturuyordu. Benzer uygulamalar geçmişte yapılarak bölünen üniversitelere il bazında misyonlar yüklenmişti.

Sabah