logo

Körfez ülkelerinden kısa kısa...

Körfez basını ve gündeminde geçen hafta öne çıkan haberler...Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman gündeminde üst sıralarda yer alan haberlerden derlediğimiz dosyaya buradan ulaşabilirsiniz.

Uluslararası Müslüman Azınlıklar Kongresi

Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dhabi’de Hoşgörü Bakanlığı’nın insiyatifiyle bir ilk olarak Uluslararası Müslüman Azınlıklar Kongresi toplanacak. Mayıs Ayında yapılacak toplantıya 140 farklı ülkeden 400 delegenin katılması bekleniyor. Kongre’nin bir toplantının ötesinde takip ve izleme işlevi de olması hedeflenirken, Organizasyon’dan sorumlu yetkililer “ülkelerin iç işlerine karışmak gibi bir niyetleri olmadığını, dünya üzerinde ayrımcılık temelli farklı sorunlarla karşı karşıya olan müslüman azınlıklarla, bulundukları ülkelerin yönetimleri arasında bir köprü olmayı hedeflediklerini” ifade ediyorlar.

Dünyada İlk Ticari Tüplü Taşımacılık BAE’de Başlayacak...

Yüzey taşımacılığı kategorisinde olmasına rağmen, hava taşımacılığından daha hızlı ulaşım sağlayan hyperloop tüplü taşımacılık, dünya üzerinde ticari anlamda bir ilk olarak Abu Dhabi-Dubai arasında hizmete girecek. Fizibilite çalışmaları tamamlanan ve tüp içerisinde hareket edecek olan trenin Fransa’da üretileceği proje 2020 yılında tamamlanacak.

Umman Ham Petrolü Son Üç Yılın Zirvesinde...

2015 yılından bu yana uluslararası piyasalarda düşük seyir izleyen ham petrolün varil fiyatı, 70 ABD Doları’nı aşarak, Umman ekonomi yönetimini rahatlattı. Petrol ve doğalgaza bağlı Umman ekonomisi, 2018’i bütçe açığına düşmeden kapatabilme umudu taşıyor.

Suudi Arabistan Araplar Arasında Patent Lideri

Suudi Arabistan’ın 2017 yılında ABD Patent ve Marka İdaresi’ne yaptığı patent başvurularından 664’ü tescil edilirken, bu rakam Arap Ülkelerinin elde ettiği patent toplamını ikiye katladı. 92 ülkenin yer aldığı dünya sıralamasında ise Suudi Arabistan 23. Sırada yer aldı.

BAE Transit Yolculara Günlük Vize Verecek

BAE havaalanlarını transıt olarak kullanan yolcular, istedikleri takdirde havaalanından, şehri görmek üzere giriş yapabilecekler. Vizelerden ve turizmden elde edilen gelirlerin artırılması amacıyla gündeme gelen bu uygulama için bir komisyon oluşturuldu.

Dubai’de Gönüllülük İzne Bağlanıyor

Dubai’de sosyal hizmet ve çalışmalarda gönüllülük merkezi otoritenin izniyle mümkün olacak. Toplumda sosyal dayanışmayı ve gönüllülüğü cesaretlendirmek ve geliştirmek amacıyla yapıldığı söylenen düzenlemenin alana yansıması, hükümetin gönüllü çalışmalar üzerinde kontrol etkisini artırması olarak görülüyor.

Suudi Arabistan İspanya ile Ortak Tershane Kuracak

Suudi Arabistan toplam olarak 2.5 milyar dolarlık bir yatırımla İspanyollarla birlikte ülkede gemi tershanesi kuracak. Proje Suud savunma sanayinin geliştirilmesinin yanında, çalışanların yüzde 60’ının Suud’lu olacağı için istihdam artışı da sağlayacak.

Arap Gümrük Birliği Teklifi

Suudi Arabistan Maliye Bakanı, Arap Ülkeleri arasında dış ticaretin kolaylaştırılması, vergi ve gümrük işlemlerinde standardizasyona gidilmesi için diğer Arap Ülkelerine çağrıda bulundu. Sözkonusu teklif Arap Birliği’nin 29. Zirvesi hazırlık toplantılarında görüşüldü.

BAE Uluslararası Yardımlarda Öncü

BAE, 2017 yılında yaptığı uluslararası karşılıksız ayni ve nakdi yardımlarda 5.25 milyar dolarlık bir toplama ulaştı. Bu yardımlardan en fazla Asya’daki gelişmekte olan ülkeler pay alırken, uluslararası yardımlar BAE milli gelirinin yüzde 1.31’ine tekabül ettiği açıklandı.

Gıda Güvenliği İçin Akıllı Platform

Dubai Belediyesi, 2019 yılına kadar hizmete sokmayı planladığı bir projeyle, yerli veya turistlere satın aldıkları yiyecek ve içecek ürünlerinin, çiftlikten sofraya, fabrikadan halka her aşamasını sorgulayabilecekleri akıllı bir platform hizmeti sunacak. Dijital tarayıcılar, akıllı telefon uygulamaları ve internet sitesi entegrasyonuyla tüketiciler tarafından taratılan ürünlere ait içerik, üretim aşamaları, diet, alerji gibi bilgilerle birlikte saklama koşulları, soğuk zincir şartları da platform tarafından sağlanacak. Gıda üreticileri ve ithalatçılarının yanısıra lokanta, kafeterya gibi yiyecek içecek işletmeleri de sisteme dahil edilerek, sadece satılan değil aynı zamanda servis edilen yiyecek içecek ürünleri de, şeffaf bir şekilde sorgulanabilecek.

AKRA İçin derleyen: Sedat Yüksel