logo

İran dolardan vazgeçiyor

Daha önce ticari işletmelerin ABD Doları kullanarak ithalat siparişi vermesini yasaklayan İran şimdi de yabancı para işlemlerinde doları bırakarak euroya geçiyor.

İran, devlet basınında yer alan haberlere göre mali işlemlerde kullandığı resmi yabancı para birimini dolardan euroya çevirdi. Karar, bakanlar kurulu toplantısında alındı.

Riyal dolar karşısında 61 bine kadar tırmandı

İran Riyali geçtiğimiz hafta dolar karşısında 61.000 ile rekor seviyeye tırmandı. Riyal ay başından itibaren yüzde 22, yılbaşından bu yana ise yüzde 30 değer kaybetti. Bunun üzerine harekete geçen Tahran yönetimi, bir hafta önce İran Riyalini dolar karşısında 42 bin seviyesine sabitledi ve farklı seviyelerde döviz alım satımı yapanların cezalandırılacağını bildirdi. Ayrıca vatandaşlarının banka dışında en fazla 10 bin euroyu elinde tutmasına izin verileceği duyuruldu.

Bankalar belirlenen 42.000 düzeyinden işlem yapmak zorunda ancak kara borsada riyal iki gün öncesinde kadar 56 bin 500 seviyesinden satılıyordu. Benzer bir trend euro, İsviçre Frangı ve İngiliz Sterlini'nde de yaşandı. Riyal başlıca paraların tümüne karşı ciddi kayıplar verdi. Ülkede döviz skışıklığıana dair bir panik havası başlerken, Merkez Bankası'nin tüm sektörlere gerekli likidite desteğini vereceği açıklandı.

Dünya