logo

En iyi havayolları Uzakdoğu'da

Hiç böyle olacağı tahmin edilmiyordu. Ama Asya- Pasifik ülkelerinde iyi hava yolu ve iyi havalimanı işletmeleri arasında yıllar önce başlayan rekabet markalar çıkardı. Artık dünyanın en iyi havayolu şirketleri ve havalimanları kısmen Ortadoğu ama çoğu Uzakdoğu’da.

Öylesine havalimanları yaptılar ki, dünyanın en iyi mimarlarını, mühendislerini acımasız bir yarışa soktular. Paradan kısmadılar, yatırımları bir an önce bitirebilmek için devlet gücünü de işin üstünde tuttular. Doğunun havayolları da aynı rekabet hırsı ile büyüdüler ve çok tecrübeli Avrupa havayolları karşılarında dimdik durur hale geldiler. Sağlam sermayelerle kusursuzluğa ulaştılar. Üstelik havayollarının havalimanlarından çok daha fazla rakipleri vardı.

Amerika kıtası, Amerika Doğuya rekabetin şartlarını ciddi bicimde zorlayacak operasyonlar yapıyorlardı. Kıran kırana rekabet doğunun işine yaradı. ABD’nin laptop bahanesi ile Ortadoğulu havayollarının önünü çevirmesi bir işe yaramadı. Oluşan krizler kısa sürede atlatıldı.

İLK 10 FİRMA

Dünyadaki en iyi ilk 10 havalimanından 6’sı orta ve Uzakdoğu’da yer alıyor. Japonya, Güney Kore gibi ülkeler havalimanlarını hem teknolojik hem de hizmet kalitesinde en yükseğe taşıyorlar. Havayollarında ise en iyi 10‘da 9 hava yolu Orta ve Uzakdoğulu. Bu havayolları ayrıca uçak imalatçılarına zor zamanlarında verdikleri çok yüksek sayıda uçak siparişleri ile de tanınıyorlar.

Hürriyet