logo

Körfez ülkelerinden özetler...

Körfez basını ve gündeminde geçen hafta öne çıkan haberler...Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman gündeminde üst sıralarda yer alan haberlerden derlediğimiz dosyaya buradan ulaşabilirsiniz.

Körfez Ekonomilerinde 2018’de Daha Hızlı Büyüme Beklentisi

Ekonomistler 2017 yılında Körfez Ülkeleri ortalaması yüzde 0.7 olan büyüme hızının, 2018’de yüzde 2.8 olarak gerçekleşeceğini tahmin ederken, Körfez’de büyümeye Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman ekonomilerinin önderlik etmesinin beklendiğini vurguluyorlar.

Suudi Arabistan’da Özel Sektör Büyümesi Yavaşladı

Suudi Arabistan’da özel sektördeki büyüme oranı son 9 yılın en düşük seviyesinde görünüyor. İlginç bir tezat olarak aynı araştırma, ekonomiye olan güvenin ve özel sektör tarafından oluşturulan istihdamın arttığını gösteriyor.

Petrol Fiyatlarında Düşüş Beklentisi

Halen 70 dolar civarında seyreden ham petrolün uluslararası piyasalardaki fiyatının yeniden 60 dolar civarına gerileyebileceği bildirildi. 2018 yılının petrol piyasaları için dalgalı geçmesinin beklendiği belirten enerji piyasası uzmanları, OPEC üyeleri ile üye olmayan ülkeler arasındaki anlaşmanın Haziran ayında yenilenmesi gerektiğini, petrol üretiminde artışlar beklendiğini, Venezuela’da yaşanan ekonomik sıkıntıların, Nijerya ve Libya’daki seçimlerin ve Amerikan Merkez Bankasının faiz artırımına gitmesinin petrol fiyatları üzerinde düşüş etkisi oluşturabileceğini ifade ediyorlar.

Bahreyn’de Yeni Petrol Rezervi Bulundu

Bahreyn, ülkede bugüne kadarki en zengin petrol rezervinin bulunduğunu duyurdu. İlk tahminlere göre rezervin büyüklüğü 80 milyar varil petrol. Rezervin aynı zamanda 10 trilyon feet küplük doğal gaza da yataklık ettiği tahmin ediliyor. Bu yeni rezerv kayagazı kategorisinde olup yer altında petrol yataklarını çevreleyen kayalardan daha yüksek maliyetli ve ileri sondaj teknolojileriyle elde edilebiliyor.

Bu haber Bahreyn’in hem iç hem de dış piyasalardaki menkul değerlerinde ciddi bir yükselişe neden oldu. Geçen yıl Bahreyn petrol ve doğal gaz satışlarından 4.3 milyar dolar gelir elde etmişti. Son yıllarda uluslararası kredi kuruluşlarının arka arkaya kredi notunu düşürdüğü Bahreyn’in 2017 yılı bütçe açığı 2.7 milyar dolardı.

Borç Yüzünden Hapse Düşenlere Yardım Eli

Dubai’de bir holding, ticari borçlarını ya da boşanma nedeniyle üzerlerindeki nafaka yükümlülüğünü yerine getiremediği için hapse düşenlere maddi yardım yapılmasını içeren bir sosyal sorumluluk girişimi başlattı. Dubai Polisi ile işbirliği yapılarak yürütülecek girişim özellikle parçalanmış ailelerin yeniden biraraya getirilmesi ve aile birliğinin korunmasına öncelik verecek.

Arap Kod Geliştiricilere Yeni Çağrı

Dubai’de “1 milyon Arap Kodlayıcı” yarışmalı eğitim programının ikincisi başladı. Yarışmada Araplar arasında kod yazılımını geliştirmek üzere, öğretici ve öğrenci olarak iki kategoride online başvurular alınıyor. Daha sonra katılımcılara yine online olarak eğitimler veriliyor. Bu eğitimlerin sonunda da katılımcılar kod yazımı konusunda yarışmaya teşvik ediliyor.

Umman Dolara Sabitlenmiş Kurdan Vazgeçmeyecek

2014 yılında kamuya ait borçların Gayri Safi Milli Hasılanın yüzde 5’i iken, 2017 yılında yüzde 41’ine tekabül ettiği Umman’da, dolara sabitlenmiş Umman Riyali kuru ekonomi yönetimini zorlasa da bundan vazgeçilmeyeceği vurgulandı. Umman Merkez Bankası Başkanı’nın açıklamalarına göre halen 19 milyar dolarında bulunan döviz rezervi, Umman’ın önümüzdeki dokuz ay boyunca yapacağı ithalatları karşılayabilecek durumda. Umman Ocak ayında uluslararası piyasalara 6.5 milyar dolarlık tahvil satmıştı.

AKRA için derleyen: Sedat Yüksel