logo

Osmanlı'nın hafızası toplanıp dijitale aktarılıyor

Devlet Arşivleri Genel Müdürü Uğur Ünal, başta Balkanlar olmak üzere Osmanlı Devleti'nin varlığını sürdüğü coğrafyalardan Osmanlı'nın izlerini taşıyan 250 bini aşkın evrakın görüntüsünü Türkiye'ye kazandırdıklarını bildirdi.

Osmanlı'nın, 40'tan fazla ülkenin hakim olduğu bölgede hükümranlık sürdüğünü anlatan Ünal, "Osmanlı Devleti çok büyük sayıda evrak bırakmıştır. Bu açıdan baktığınızda Osmanlı hafızasının en önemli kısmı bugün Anadolu coğrafyamızdadır ve İstanbul'dadır.

İstanbul'daki Osmanlı Arşivi'nde bunlar muhafaza ediliyor. Ancak hafıza sadece bunlardan ibaret değil bugün Balkanlar'da Üsküp'te Kosova'da Tiran'da yani Avrupa içlerine kadar Osmanlı coğrafyasında muazzam bir evrak ve arşiv bulunmaktadır." diye konuştu.

Ünal, özellikle son yıllarda bu ülkelerle yapılan uluslararası anlaşmalar ve beraberindeki çalışma programları çerçevesinde belgelerin aslı onlarda kalmak kaydıyla görüntülerinin Türkiye'ye getirilmesi konusunda çok önemli adımlar attıklarını belirterek, Balkanlar'da çok önemli çalışmalar yürüttüklerini anlattı.

Geçen sene çalışmaların tamamlandığı Makedonya'da 130 bin Osmanlı evrakının dijital ortama aktarıldığını, bu yıl ise Tiran'da uzman ekiplerin çalışma yaptığını vurgulayan Ünal, "Özellikle son iki yıl içerisinde 250 binin üzerindeki Osmanlı evrakı dijital ortama aktarılarak, Türkiye'ye getirildi. Bu son derece önemli çünkü burada bizim tarihimiz yer alıyor. Bunlar tarihe ait siyasi, ekonomik, kültürel, sosyal birçok konunun aydınlanması adına önemli çalışmalara ışık tutabilecek belgeleri ihtiva ediyor." dedi.

Bu çalışmaların artarak süreceğini vurgulayan Ünal, şöyle devam etti:

"Bütün amacımız hem buralarda var olan Osmanlı arşivimizi bir an önce dijitalleştirmek, bunların tasnifini yapmak ve kamuoyuyla paylaşmak. Aynı zamanda bir ayağımız da yurt dışında ve bu ülkelerdeki tarihi hafızayı Türkiye'ye kazandırıyor, gelecek kuşaklarımıza belgelerin içerisindeki bilgileri aktarmak adına önemli çalışmalar yapıyoruz."

Çin'den Fas'a kadar belgeler dijital ortama aktarılıyor

Ünal, şunları kaydetti:

"Çin'den tutun, Fas'a kadar, farklı coğrafyalardaki pek çok ülkeden bu evrakları getiriyoruz ama özellikle Arnavutluk ve Makedonya'da bütüncül bir çalışma yapıyoruz. Sahada neredeyse hiçbir Osmanlı evrakını bırakmıyoruz. Tek tek bunların çekimlerini yapıyor ve ülkemize kazandırıyoruz. Kuşkusuz onun dışında gerek İslam dünyasından gerekse Avrupa'dan ve Uzakdoğu'dan, yani Türk tarihini ilgilendiren her ne görürsek, ülkemize kazandırdık."

AA