logo

Karamsarlıktan uzak durun!

Başhekim Dr. Erdal Gezer, "Hayatın her döneminin ayrı bir güzelliği vardır. Sağlıklı ve mutlu bir yaşam için beslenmeden spora kadar pek çok şeyi dikkat edin. Ancak zararlı şeylerden uzak durduğunuz kadar umutsuzluk ve karamsarlıktan da uzak durun" uyarısında bulundu.

Türkiye'de yaklaşık her 3 kişiden 1'inin kronik hastalığı olduğunu ve son zamanlarda belli bir yaşın üzerindeki 3 kişiden birinde depresyon belirtileri görüldüğünü kaydeden Gezer: "Sağlıklı ve doğal beslenin. Hazır gıdalardan mümkün olduğunca uzak durum. Sebze ve meyve tüketimine ağırlık verin. Tuz ve hamuru az tüketin. Vücudunuzun müsaade ettiği ölçüde hareketli olun. Bunun yanında yaşınız kaç olursa olsun sosyal hayattan uzak durmayın. Sosyal hayattan uzak durmak depresyonun en büyük nedenlerindendir" diyerek insanların 'Yaşlandım' diye köşesine çekilip kendisini hayattan soyutlamaması gerektiğini söyledi.

Mutsuzluk beynimizi küçültüyor!

Öte yandan, mutsuzluk ve beyin arasında doğrudan ilişki var. Yapılan bilimsel çalışmalar, uzun süreli mutsuzluk yaşayan kişilerin beyinlerinde küçülme olduğunu gösteriyor. Bu durum, özellikle tedavi edilmeyen depresyondaki bireyler için geçerlidir. Uzun süren mutsuzluk, hayattan keyif alamama ve üzüntü hallerine tıbbi müdahale gereklidir. Yaşlılık döneminde mutsuz olma, küçülmeye bağlı olarak bunamayla sonuçlanabilir.

Mutluluğu kalıcı kılmak için kısa dönem maddi mutluluklar yerine manevi mutlulukları öne çıkarmak, sosyal arkadaşlık ve aile bağlarını korumak, sahip olduğumuz şeyler için şükretmek ve bağışlayıcı olmak gereklidir. Uzmanlara göre en çok mutlu olanlar; iyi ilişkiler kuran, affedebilen ve şükran duyabilen insanlar. Ayrıca sağlıklı ve dengeli beslenme de uzun dönemde mutluluk hissini arttırıyor.