logo

Işık kirliliği göçmen kuşları öldürüyor

Pınar Tuncer, Simge Aydıner ve İsmail Cem Ağdaş “ışık kirliliği ve göçmen kuşlara etkisi”ni araştırdı. Araştırmaya göre İstanbul’da her geçen gün artan nüfus nedeniyle ışık kirliliği artıyor.

İş, alışveriş merkezleri ve gökdelenler, tarihi-dini yapılar, park, bahçe, yol ve köprü aydınlatmalarındaki aksaklıklar ışık kirliliğini arttıran önemli faktörler arasında yer alıyor.

20. yüzyılla beraber gelişen teknolojiyle ışık kaynaklarının aşırı ve yanlış kullanımı; aydınlatmada yapılan hatalar sonucunda ışık kirliliği kavramı ortaya çıktı. Yapılan araştırmalar ışık kirliliğinin zaman içerisinde ekolojik dengenin bozulmasına, biyolojik çeşitliliğin azalmasına neden olduğunu, insanların biyolojik sağlığını etkilemeye başladığını ortaya koyuyor.

Işık kirliliği ekolojik dengeyi bozuyor, popülasyon değişikliğine neden oluyor ve bazı nesillerin tükenmesine yol açıyor.

Yapay ışıklar kuşların kendini yönlendirme yeteneğini etkiliyor

Göçmen kuşlar yönlerini bulmak için dünyadaki çeşitli belirgin yeryüzü şekilleri, güneş ve yıldızların pozisyonları ve dünyanın manyetik alanı gibi çeşitli ipuçlarını kullanıyorlar.

Göç yolları üzerinde konumlanmış deniz fenerleri, aydınlatılmış gökdelenler veya tesisler kuşların göç mekanizmasını etkiliyor; kendilerini yönlendirme yeteneklerini etkiliyor.

Amerikan Tıp Derneği 2016 yılında ”kötü tasarlanmış ve yoğun LED ışıklarının zararlarını” resmen tanıyarak toplumları mavi ışığın kullanımı azaltmaya teşvik etti.

Michigan Eyalet Üniversitesi’nden bilim adamı Joelle Gehring, kulelerin kırmızı farlarını yanıp sönen fenerlere çevirerek kuş ölümlerinin azaltılacağını ortaya koydu.

Dünya