logo

Şirket kuruluş sözleşmeleri sadeleşti

Şirket kuruluş işlemlerini sadeleştiren yasal düzenleme, ilgili tebliğe işlendi. Kuruluş aşamasında kurucuların şirket sözleşmelerine atacakları imzaların ticaret sicili müdürlüğünde onaylanmasına ilişkin şartları düzenleyen tebliğe göre imzalar ticaret sicil müdürlüklerinde yetkilendirilmiş personel huzurunda atılacak.

Yetkilendirilmiş personel şirket kuruluş işlemi için başvuruda bulunan kişinin kimliğini kanıtlayan resmi belgenin doğruluğunu kontrol edecek. İbraz edilen belgeden şüpheye düşülmesi halinde ispat için farklı bir belge istenecek.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı şirket kurmak isteyenlere yeni kolaylıklar sağlayacak.

Yatırımcılarının karşılaştığı sorunların hızla çözülmesi ve ticaret sicili müdürlüklerinin şirket kuruluşunda tek temas noktası olması amacıyla gerekli yasal altyapı oluşturuldu.

Noter onay şartı kaldırıldı

Gerçek kişi tacir ile tüzel kişi tacir adına imza atmaya yetkili kişilerin, imza beyanlarını noter onayı şartı kaldırılarak doğrudan ticaret sicili müdürü veya yardımcısı huzurunda yazılı beyanda bulunmak koşuluyla verilebilmesine imkan tanındı.

Anonim ve limited şirketler ile kooperatifler tarafından tutulacak ticari defterlerin açılış onaylarının noter yerine ticaret sicili müdürlüklerince yerine getirilmesi öngörüldü.

Doğrudan ticaret sicil müdürlüklerince yapılacak

Bakanlığın açıklamasında limited şirket ve kooperatif kurucularının sözleşmedeki imzalarının noterce onaylanması uygulamasının kaldırılarak, bunların imzalarının tasdikinin doğrudan ticaret sicili müdürlerince yapılmasına imkanı tanındığına dikkat çekildi.

AA