logo

Küresel ticarette öne çıkan ürünler

Küresel ticaretin, 2017’de son beş yılın en hızlı büyüme oranını gösterdikten sonra bu yıla da iyi bir başlangıç yaptığına dair güçlü sinyaller var. Küresel ticaret hacmi geçen yıl yüzde 4.5 büyüdü.

Ticaret istatistikleri uluslararası hava kargo trafiğinin aralıkta yüzde 6, dünyanın önde gelen limanlarında ocak ayında konteyner trafiğinin yüzde 2 büyüdüğünü ortaya koyuyor. Ankete göre küresel ihraç ürünleri siparişleri gelecek aylarda ticaretin ivme kazanacağına işaret ediyor.

Ekonomik canlanmaya paralel olarak artan taleple birlikte dünya ticareti güç kazanmaya devam ederken, dünyada en çok ihracatı ve ithalatı yapılan 18 ürünün neler olduğuna dair bir çalışma yayınlandı.

Tıpkı emtia ve kuru yük gibi büyük konteynerler ile deniz aşırı yol katederek dünyayı dolaşan bu ürünlerin parasal büyüklüğü ve dünya ticaretindeki payına dair tespitlerin yer aldığı araştırma, ihracatçı ve ithalatçı ülkelere ait çarpıcı bilgiler de ortaya koyuyor.

Bilgisayar ve telefon listede ilk 10’da

Buna göre dünyada en çok ticareti yapılan ürün otomobil. Her yıl dünyada 1.35 trilyon dolarlık otomobil ticareti gerçekleştiriliyor. Otomobil parçası ticareti ise 685 milyar dolarlık ticaretle listenin 4’üncü sırasında. Petrolün küresel ekonomideki önemi alım satım rakamlarına bakıldığında net bir şekilde görülüyor. Rafine edilmiş petrol 825 milyar dolarla listenin 2’nci sırasında, ham petrol 549 milyar dolarla 8’inci sırada ve LPG (sıvılaştırılmış petrol gazı) 254 milyar dolarla 12’nci basamakta yer alıyor. 3’üncü sırada elektronik devre ticareti bulunuyor. Bilgisayar, ilaç ve altın dünyada uluslararası alım satımı en çok yapılan diğer ürünler. Telefon ve yayıncılık ekipmanları da ilk 10’da.

ABD 12 üründe en büyük ithalatçı

Araştırmadaki 18 ticaret kategorisinden 12’sinde ABD, en büyük ithalatçı konumunda. ABD, ilginç bir şekilde en büyük ithalatçı olduğu iki üründe aynı zamanda en büyük ihracatçı; rafine edilmiş petrol ve tıbbi ekipman. Bunun nedeni her ikisinin de özel üretim gerektirmesi. Örneğin işlenmiş petrolde düşük kaliteyi ithal ediyor fakat daha iyi kalitede ürünü daha yüksek fiyatla ihraç ediyor.

Almanya dünyanın en büyük otomobil, oto parça ve ilaç ihracatçısı konumunda. Ülkenin otomobil ihracatı 2016 yılı rakamlarına göre 152 milyar dolar civarında. Dünyada otomobil ihracatının beşte birinden fazlasını Almanya gerçekleştiriyor. Bu ülkeyi 100 milyar dolara yaklaşan ihracatıyla Japonya ve ABD izliyor. Bu arada ABD büyük bir ihracatçı olduğu otomotivde aynı zamanda 173 milyar dolarla en büyük ithalatçı.

Altında lider İsviçre

Piyasaların yakından izlediği altında bir numaralı ihracatçı ve ithalatçı İsviçre. 2016 yılı rakamlarına göre ülkenin altın ihracatı 82.3 milyar dolarla küresel ihracatın dörtte birini oluşturuyor. Hong Kong’un 2’nci, BAE’nin 3’üncü büyük altın ihracatçısı olduğu dünyada Türkiye, 8.2 milyar dolarlık ihracatla 8’inci sırada bulunuyor.

18 ticaret kategorisinde Çin’in 5 üründe en büyük ihracatçı konumunda. Çin; bilgisayar, yayın ekipmanları, telefon, yalıtılmış kablo ve mücevherde en çok ihracat yapan ülke. Çin dünyaya yılda 220 milyar dolarlık bilgisayar ve telefon satıyor. Ham petrol, entegre devre ve uçakta ise Çin en büyük ithalatçı durumunda.

Dünya