logo

İran’dan Kars’a demiryolu planlanıyor

İzmir Ticaret Odası ev sahipliğinde gerçekleştirilen İran ile İş Yapma Semineri’nde ihracatta taşımacılık maliyetlerini indirmek için İran’dan Kars’a doğru giden bir demiryolu hattının planlandığı bildirildi.

İzmir Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Cüneyt Güleç, Türkiye ile İran arasında 10.7 milyar dolar olan ticaret hacminin 30 milyar dolara çıkarılmasının hedeflendiğini söyledi.

Türk ürünlerinin İran pazarında rağbet gördüğünü ve İran piyasasındaki Türk malı imajının da olumlu olduğunu dile getiren Güleç, “Türkiye’de İran sermayeli 4 bin 624 firma var. Bunların sadece 160’ı İzmir’de. Çok düşük seviyede olan ticaret hacmini artırmamız gerekiyor. Yeni dönemde gerek İran’da gerekse ülkemizde ve tabii ki İzmir’de Türk ve İranlı işadamlarının ortaklık ve işbirliği yapmasını teşvik etmeliyiz” görüşünü dile getirdi.

Türkiye ve İran arasında imzalanan Tercihli Ticaret Anlaşması’nın 1 Ocak 2015’te yürürlüğe girdiğini hatırlatan Güleç, bu anlaşma ile İran’a 140 tarım ürününde gümrük vergisi indirimi sağlanırken, İran’dan 125 sanayi ürününde indirim alındığını vurguladı. Listelerin genişletilmesi için müzakerelerin devam ettiğini ifade eden Güleç, meslek odalarına çok iş düştüğünü, karşılıklı ziyaret ve fuarlarla etkin işbirliği yapılması gerektiğini dile getirdi.

İran Ticaret Müşaviri Hamid Zadboom, İran’da 14 ticari liman ve 128 milyon tonluk kapasite ile kuzey ve güney limanlarda çok ciddi çapta hizmet verebildiğini söyledi. Zadboom, “Türkmenistan, Azerbeycan, Ermenistan gibi bazı ülkeler ticaretlerini bu limanlar üzerinden kolaylaştırıyor. Bu, Türkiye için de önemli bir güzergah olabilir ve örnek olarak Katar’a ulaşmak için Kızıl Deniz’i dolaşmaktansa İran ve limanlarını kullanarak kolaylıkla Katar’a ulaştırılabilir” dedi.

SERBEST BÖLGEDE YATIRIM, İRAN ÜZERİNDEN İHRACAT

İran’a yatırım olanaklarından da bahseden Zadboom, Pakistan, Afganistan, Türkmenistan gibi İranla iyi ticari ilişkilere sahip ülkelerle İran üzerinden ticaret yapılabilindiğini anlattı. Bunu yapmak için en doğru yerin sahip oldukları yedi serbest bölge ve 30 özel ekonomik merkez olduğunun altını çizen Zadboom, “Türkiye’nin gümrük kapılarında bulunan iki serbest bölgemizde sanayiciler yatırımlarını gerçekleştirebilir ve buradan İran ve İranla iyi ticari ilişkilere sahip ülkelere ihraç edebilirler.

Türkiye ile lojistik açıdan da önemli noktalara ve ulaşım araçlarına sahibiz. Demiryolu ve denizyolu ile ihracatı kolaylaştırırken, şu anda mevcut demiryollarına ek olarak Kars’a doğru giden bir demiryolu planlanıyor. Bu yeni demiryolu hattı ile taşımacılıkla ilgili maliyetleri oldukça aşağı çekecek, ucuz ve kolay hale getireceğini ön görüyoruz” dedi.

Dünya