logo

Başarının yolu planlı çalışmaktan geçiyor

İlk ve ortaöğretim kurumlarında ikinci dönemde, bir ay geride kaldı. Okullardaki sınavların yanı sıra lise ve üniversite sınavlarına hazırlanan öğrenciler için de yoğun bir dönem başladı.

Eğitim Uzmanı Tuğba Ay Binici, uzun saatler boyunca çalışarak, ezber yaparak okul başarısının artırılamayacağına dikkat çekiyor. Plansız ama çok çalışmanın elde edilebilecek başarıyı sınırladığını belirten Binici, “Okul başarısını artırmanın yolu zamanı en etkili şekilde kullanarak planlı ve yeterli çalışmaktır” dedi.

Verimli ders çalışmanın birinci adımının dersi derste dinlemek olduğunu kaydeden Binici, şunları söyledi: “Derste öğretmeninizi iyi dinleyin. Öğretmen, konuyu anlatırken önemli ipuçları verebilir. Bu bilgileri not alın. Derse aktif katılın. Anlaşılmayan noktaları mutlaka öğretmenize sorun.”

Program oluşturun

Tuğba Ay Binici, “Öğrencinin kendi hız ve odaklanma süresini göz önüne alarak bir çalışma programı yapması gerekir. Programda hangi derse, ne kadar çalışılacağınızı planlayın. Programı günlük ve haftalık olarak hazırlayın. Programda sosyal hayatınız ve etkileşimleriniz için de mutlaka zaman ayırın” diye konuştu. Binici, çalışma ortamında dikkat dağıtacak bilgisayar, telefon gibi cihazların öğrencinin yanında bulunmaması gerektiğini belirtti. Verimli çalışma için ders tekrarlarına zaman ayırmanın önemini vurgulayan Binici, “Tekrarın ardından konunun ne kadar iyi anlaşıldığını ölçmek için soru çözün. Kendinize hedef belirleyin, başarmayı isteyin. Öğrenme tüm bunların birleşimidir ve sizi başarıya götürür” dedi.

Milliyet