logo

Anadolu'nun en büyük ahşap camisi

Eskişehir'in Sivrihisar ilçesinde bulunan Anadolu'nun en büyük ahşap direkli camisi olma unvanına sahip 800 yıllık Ulu Camii, mimarisiyle hayran bırakıyor.

Selçukluların Sivrihisar'da bıraktığı en büyük izlerden biri olan Ulu Camii, Anadolu'nun en büyük ahşap direkli camisi olma özelliği taşıyor.

Yapımına 1231 yılında başlanan cami, dönemine bakıldığında, mimari açıdan kusursuzluğunu gözler önüne seriyor. 67 direk üzerine yapılmış caminin yaklaşık 800 yıllık geçmişi var.

Caminin yapılış süreciyle ilgili bilgi veren rehber Koray Faydacı, “1231 de yapımına başlanmış, 1274 de Mevlana'nın yakın arkadaşı Emirettin Mikail bitirmiştir. 1440 da Nasrettin Hoca’nın torunu bir tadilat yapmıştır. 800 yıllık bir camidir. Türkiye'deki camiler içinde en büyük ahşap direkli cami olma özelliğine sahip ve 2016 yılında geçici miras listesine alındı” dedi.

Bunlara ek olarak 800 yıllık caminin mimarisine dair bilgiler veren rehber Faydacı, “Çatısında 950 direk vardır. Çatısından örümcek gelmesini engelleyici devekuşu yumurtaları var. Tabanı 90 santim boşluk bırakılarak yapılmış, hava sirkülasyonu oluşturarak güve gelmesini engellemek için. 3 tane kapı girişi var. Karşılıklı 2 kapı kalabalık günlerde erkeklerin rahat girmesi için, ortada ayrıca bir kapı daha var. Kadınlar kısmı ayrıca yapılmış. O kapıdan girenler rahat bir şekilde erkeklere karışmadan kendi bölümüne geçebilir. Günümüzün şartları düşünüldüğünde o günler için çok değerli bir caminin içerisindeyiz” dedi.

İHA