logo

İlk cemre düştü

Sözlü Anlatımlar Anabilim Dalı Başkanı Öcal Oğuz, Arapça kökenli olduğu kabul edilen “cemre” kelimesinin Türkçe karşılığının “ateş” veya “kor” anlamına geldiğine dikkati çekti.

Anadolu’da yaygın kullanılan geleneksel halk takviminin, yılı “kasım” ve “Hızır” günleri” olarak kış ve yaz olarak ikiye böldüğünü vurgulayan Oğuz, şu bilgileri verdi:

“Kasım günleri, 4 yılda bir şubat 29 çektiği zaman 180 gündür. Hızır günleri ise 6 Mayıs’ta başlar ve 7 Kasım’a kadar 186 gün sürer. 6 Mayıs’ta Hıdırellez kutlanmasının nedeni de bu takvimdir. Cemrelerin düşmesi, kasım günlerinden Hızır günlerine, bir başka ifadeyle kıştan bahara geçisin sembollerinden biridir. Halk takvimine göre, kasım günlerinin 100. günü yani miladi takvimde 15 Şubat geldiğinde artık kış hükmünü kaybetmeye başlar. Bu tarihten 5 gün sonra cemreler düşmeye başlar.”

2. cemre 27 Şubat’ta

“105 kasımda yani 20 Şubat Salı günü ilk cemre havaya düştü ve havadaki bütün kışı yere indirecektir. 112 kasımda yani 27 Şubat 2018 Salı günü ikinci cemre suya düşecek ve suları ısıtıp buzları çözecektir. 119 kasımda yani 6 Mart 2018 Salı günü üçüncü cemre toprağa düşecek ve toprağı ısıtıp kardelen, öksüz oğlan, çiğdem veya nevruz gibi ilk kır çiçeklerinin çıkmasını sağlayacaktır.”

AA