logo

Avrupa'da toplu taşımanın ücretsiz olması planlanıyor

Hava kirliliğindeki artış nedeniyle dizel araçların satışını ilerleyen yıllarda yasaklama kararı alan Avrupa ülkeleri, bedava toplu taşıma planıyla bir adım öne geçmeye hazırlanıyor.

Alman medyasında çıkan haberlere göre ülkede kirliliğin en yüksek olduğu 5 şehirde pilot olarak ücretsiz toplu taşıma yapılması düşünülüyor. Teklifte, geniş taşımacılık araçları için düşük emisyon bölgelerinin oluşturulması, elektrikli taksilerin sayısının ve genel olarak elektrikli araçlara yönelik teşviklerin arttırılması da bulunuyor. Almanya'daki belediyelere de gönderilen plan genel olarak olumlu karşılansa da bazı soruları da beraberinde getiriyor.

Biletsiz taşımacılığı gerçeğe dönüştürmek ve yolcu sayısındaki artış hedefini tutturmak için toplu taşıma filolarının daha fazla otobüs çevre dostu araçların gerekmesi ve maliyetler öne çıkan tartışma konuları. Alman Taşımacılık Şirketleri Birliği verilerine göre belediyelerin toplu kamu taşımacılığından elde ettiği bilet geliri yılda 12 milyar euro civarında. Planlanan proje gerçekleşirse bunun vergi verenler üzerinde büyük bir yük oluşturacağına dikkat çekiliyor.

Öte yandan İngiltere hükümeti Britanya genelinde kullanılan dizel trenlerin de 2040 yılında kaldırılacağını açıkladı. İngilizler, geçtiğimiz yıl yeni üretilen, hibrid özelliği taşımayan dizel arabaların da 2040 yılında satışının yasaklanacağını duyurmuştu.

timeturk.com