logo

152 yıl sonra eşsiz manzara!

1866’dan beri ilk kez ‘Süper’, ‘Kanlı’ ve ‘Mavi’ Ay tutulması birlikte gerçekleşti. Bu muhteşem doğa olayı Türkiye’den de izlenebildi.

Dünya dün tarihi günlerden birini yaşadı. 152 yıl sonra 'Kanlı Ay', 'Mavi Ay' ve 'Süper Ay' birlikte gerçekleşti. Ay 359 bin kilometre ile Dünya'ya hiç olmadığı kadar yakın konuma ulaşırken, yüzde 14 daha parlak göründü. Ay, üzerine Dünya'nın gölgesi düştüğü için de kızıl renge büründü. Süper Kanlı Mavi Ay tutulması, saat 18.34'ten itibaren Türkiye'den de izlendi.

Özellikle İstanbul'da, havanın açık olmasıyla gökyüzünde eşsiz manzara oluştu. Binlerce İstanbullu meraklı gözlerle gökyüzüne odaklanırken, Ay'ın tarihi yarımada üzerindeki silueti de drone ile görüntülendi.

BİR SONRAKİ TUTULMA 2037'DE

31 Mart 1866'dan beri ilk kez meydana gelen ve yaklaşık 1 saat 16 dakika süren bu eşsiz doğa olayının en iyi izlendiği yer ABD'nin Batı yakası ve Güneydoğu Asya ülkeleri oldu. Süper Mavi Ay kırmızıya dönüşmeye başlarken ABD'nin doğu kıyılarında yaşayanlar sabah 05.51'de ve batı kıyılarında yaşayanlar gece 02.51'de tutulmayı gözlemleyebildi. Ortadoğu, Asya ve Doğu Rusya'da Süper Mavi Kanlı Ay tutulması Ay'ın doğumu sırasında görülebildi.

Sabah