logo

Ticari hayata yeni düzenlemeler

Hazırlanan taslağa göre, iflas erteleme döneminde 7-8 seneye kadar süren süreç, yeni düzenlemeyle beraber azami 23 ay ile sınırlandırıyor.

Şirketlerin tasfiyesinden ziyade, öncelikle ticari hayatlarına devamları esas alınacak. Alacaklılar da sürece dâhil olacak.

Konkordato kurtarma planına dönüşüyor. Yeni sistemle dünyadaki örnekler de dikkate alınarak, iflas erteleme ile konkordato'nun iyi yönlerinden yararlanılarek 'kurtarma anlaşması sistemi' geliştirildi. Burada esas olan zora düşen şirketi kurtarmak olacak.

Adalet Bakanlığı, otuz yıldır reform yapılmayan icra-iflas alanında kapsamlı bir yasal çalışma yaptı. Uygulamada kötü kullanılmaya açık olduğu anlaşılan iflas erteleme sistemi kalkıyor.

Mevcut sistemde şirketin aktif, pasif dengesinin bozulması, varlıklarının borcunu karşılayamaması dikkate alınıyordu. Yeni sistemle şirket bu duruma gelmeden, ödeme güçlüğüne düştüğünde kurtarma anlaşmasına başvurabilecek.

İyi niyetli olduğu anlaşıldığında kurtarma anlaşması imzalanacak. Bu plan alacaklıyı ikna ederek uzlaşmayı şirketi kurtarmayı esas alacak. Şirket kurtarılamıyorsa, alacaklı ikna olmazsa iflas süreci başlıyor. Şirketlerin tasfiyesinden ziyade hayatta kalmaları esas alınıyor.

Şirket kurma işlemleri kolaylaştırılıyor

Kuruluşta imza, defter onayı için gerekli olan 7 işlem teke düşüyor. Tek noktadan, yarım günde ve hiçbir aracıya ihtiyaç duyulmadan şirket kurulabilecek.

Sabah