logo

'Eğitim öncü sektör olacak'

Bizi gelecekte nasıl bir dünya bekliyor? İnsan ömrü kaç yıl olacak? Makinelerin gelişimi nereye varacak? Bu ve benzeri birçok sorunun yanıtı herkes tarafından merak ediliyor.

Fütürist Thomas Frey’e göre, gelecekte öğrenme şekilleri de değişecek. Uzun bir öğretim hayatı yerine birkaç haftalık eğitimlere geçileceğini, bundan dolayı 2030’da iş hayatındaki insanların yaşının çok küçük olabileceğini vurguluyor.

İnternet, kişisel yeteneklerle bizi çok daha hızlı buluşturabildiği için eğitime büyük etkisi olacak. Amerika’da proje bazlı, freelance çalışmanın olduğu bir ekonomi sistemi var. Bu yaygınlaşacak. Full time yerine, iki aylık, haftalık hatta iki saatlik çalışanlar kiralanacak. İnsanlar kariyerini, projelerini birleştirerek tamamlayacak. İşi yine o mesleği yapan gerçekleştirecek, sadece görevleri otomatikleştireceğiz, kullandığımız araçlar değişecek. İnternet sayesinde dünyanın her yerindeyiz. Farkındalığımız artıyor. Ancak bu, bizi taraf tutmaya da mecbur bırakıyor, çok orta yol kalmadı. Günümüz ve gelecek şartlarını biraz zorlaştırabilir. Bu, sosyal medyanın çözülmesi gereken en büyük problemi.

Veliler ve öğretmenlerin, çocukları bu geleceğe nasıl hazırlayabileceğine yönelik net cevap veremeyiz. Hepimiz bir şeyleri anlamaya çalışıyoruz. Gelecekte çocuklara ‘ne, nerede’ yerine daha çok ‘nasıl ve nedeni’ düşündürtmeye çalışacağız.

2030’da dünyadaki en büyük şirketler eğitim tabanlı olacak. Şu an kimse bunun farkında değil. Ama bu şirketlerin mükemmel imkânları bulunacak.

Yeni teknolojiler, yeni iş alanları açacak. Örneğin, şu anki drone daha çok gelişecek; kargo taşıyacak, yeraltına dalabilecek. Bunları kullanacak, yönetecek kişiler gerekecek. Robot öğretmenler eğitim verecek ama bu çok uzun bir süreç. 3D yazıcılarımızdan çıkacak materyalin ne olacağı üzerine çok kafa yoracağız. Bu yüzden materyal geliştirici ileride önemli bir meslek olacak.

Hürriyet