logo

'Kapalı ortamlar virüs kaynağı'

Özellikle çocuklar için hastalıklardan uzak bir yarı yıl tatili geçirebilmek için alışveriş merkezleri ve toplu taşıma araçları gibi kapalı alanlardan uzak durulması gerektiği belirtildi.

Hastalıklara karşı alınması gereken önlemler hakkında bilgi veren Tıbbi Mikrobiyoloji Öğretim Üyesi Paola Ramirez, “Karne tatilinde çocuğunuzu hasta olmaması için kapalı alanlardan uzak tutun” dedi.

Ramirez, şöyle konuştu:

“Eller genellikle sabun ve su kullanarak yıkanmalıdır. Ayrıca, bulunduğunuz ortamdaki yüzeylerin kirli ellerle dokunulan oyuncaklar, kitaplar, cep telefonları gibi nesnelerin dezenfekte edilmesini öneririm. Kendinizi, ailenizi ve çevrenizdeki diğer insanları hastalıklardan korumanın bir yolu da, özellikle kendiniz veya çocuğunuz ateş, öksürük gibi hastalık semptomları gösteriyorsa, evde kalmayı tercih etmektir. Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezleri acil tıbbi durumlar dışında ateşiniz düşene kadar en az 24 saat boyunca evde kalarak istirahat edilmesini öneriyor.”

Virüsler bulaşıcı

Kızamık, grip, soğuk algınlığı, nezle ve parainfluenza gibi virus hastalıklarının, birebir temas, solunum yolları ve kirli ellerle burun ve ağza dokunulması yoluyla bulaştığını vurgulayan Ramirez, “Kış aylarında görülen, bebeklerde ve yaşlılarda ciddi sağlık sorunlarına ve enfeksiyonlara yol açan virüslere örnek olarak İnfluenza (Grip) ve RespiratuarSinsityal Virüs (RSV) gösterilebilir. Norovirus, her ne kadar yılın herhangi bir döneminde ortaya çıkabiliyor olsa da, daha çok kış aylarında ve kalabalık ortamlarda rastlanan bir virüstür” dedi.

Milliyet