logo

EDS uygulamasına standart

Trafik kazalarının önüne geçmek amacıyla Emniyet Genel Müdürlüğü geçtiğimiz yıllarda Elektronik Denetleme Sistemi’ni (EDS) devreye soktu. Sistem trafik kurallarını ihlal edenleri elektronik olarak tespit edip ceza kesiyordu.

Bu sistemi sadece emniyetle işbirliği ile belediyelerce kurabiliyordu. EDS’yi belediyeler kendi bütçelerinden kurduğu taktirde, kesilen her ceza tutarından yüzde 30 pay alıyordu. Belediyeler sistemi gelir kapısı haline dönüştürüp suistimal edince vatandaşa ceza yağdı. Bazı vatandaşlar aynı güzergahta defalarca ceza aldı. Cezalara tepki artınca İçişleri Bakanlığı sistemi askıya aldı.

Hatalı ölçüme mühür

Bilim Sanayi ve Teknholoji Bakanlığı, ‘Hız İhlal Tespit Donanımları (HİTD) Muayene yönetmeliği’ ile EDS’lerin standarda bağlanmasında Türk Standartları Enstitüsü’nü (TSE) yetkilendirdi.

1 Temmuz 2018’de kontrollere başlayacak olan TSE, kesilen her cezadan yüzde 30 ve 15 oranında pay alan belediyelerin HİTD’leri kurulduğu tüm illerde incelemeye alınacak. Muayeneden geçen donanımların kullanımına izin verilirken, hatalı ölçüm yaptığı tespit edilen donanımlar mühürlenecek.

Levhalar konulacak

TSE, denetimlerinde belediyelerden şu stardartları uygulamalarını isteyecek:

- Yerleşim yerleri giriş ve çıkışlarında sabit radar uygulaması olduğuna dair yol üstü levhalar ile ışıklı uyarı levhaları konulacak.

- Radar uygulamasından 500 metre öncesinde de sürücüleri uyaracak ve hız limitlerini gösterecek trafik levhaları bulundurulacak.

- Sabit radar noktalarından 500 metre öncesinde ve sonrasında farklı hiz limiti uygulanmayacak.

- EDS’lerde kullanılacak kameralar en eski teknoloji olarak bilinen analog tipi olmayacak.

Milliyet