logo

Folyo ile yemek pişirmek demans sebebi!

Sıklıkla 65 yaş üstü kişilerde görülen demans (bunama) hastalığıyla ilgili önemli uyarılarda bulunan Nöroloji Uzmanı Dr. Eser Buluş, “İçeriğinde alüminyum bulunan kaplar, tencereler ve alüminyum folyo içerisinde pişirilen yiyeceklerden uzak durun” dedi.

Alüminyum tetikliyor

Tedavide bazı ilaçları kullandıklarını ama bu ilaçların hastalığı iyileştirmediğini, sadece yavaşlattığını kaydeden Dr. Buluş, özellikle Akdeniz tipi beslenmenin demans riskini uzaklaştırdığı görüşünde: “Yaşlı bireyler başta olmak üzere demanstan korunmak isteyen herkesin günlük beslenmesinde omega-3 yağ asitlerini, polifenol içeren besinleri (çay, meyve suyu) ve antioksidan vitaminler (E, C vitamini) başta olmak üzere vitamin alımlarını artırmaları gerekir.

Alüminyumun Alzheimer’ı tetiklediği düşünülmektedir. Bu nedenle içeriğinde alüminyum bulunan kaplar, tencereler ve alüminyum folyo içerisinde pişilen yiyeceklerden uzak durun.

Alüminyum içeren kabartma tozları kullanmayın. Ayrıca zihin egzersizleri yapmamıza yardımcı olan bulmaca ve sudoku çözmenin yanı sıra haftada 3-4 kez 30-45 dakikalık tempolu yürüyüş yapılması, uyku düzenine dikkat edilmesi ve tütün gibi uyarıcı maddelerden uzak durulması önerilir.

Milliyet