logo

‘Doçentlik’ yasa teklifi Meclis’e geldi

YÖK’ün geçtiğimiz hafta duyurduğu, “yeni yardımcı doçentlik ve doçentlik” yasa teklifi, dün TBMM’ye geldi. Doçentliğe geçişte merkezi yabancı dil sınavı ile sözlü mülakatı kaldıran teklifte, yardımcı doçentlik yerine getirilen, “doktor öğretim görevlisi” kadrolarına başvuru şartları detaylarıyla yer aldı.

Yasa teklifinde doktor öğretim görevlisi kadrosuna geçişlerde yetki ağırlıkla YÖK’e devredilirken, doçentliğe geçiş sürecinde üniversitelerin hakim kılınması dikkati çekti.

Teklifin yasalaşması halinde yapılacak düzenlemeler özetle şöye:

- Üniversiteler Arası Kurul’da (ÜAK) artık Genelkurmay Başkanlığı’nın Silahlı Kuvvetler’den 4 yıl için seçeceği bir profesör üye olarak yer almayacak.

- ÜAK bundan sonra üniversiteler dışından yapılacak doçentlik başvuruları için de ek koşullar belirleyerek başarılı olanlara doçentlik unvanı verecek.

- Yardımcı doçentlik kalkacak, yerine, “doktor öğretim görevlisi” kadroları oluşturulacak. Doktor öğretim görevlisi kadroları YÖK tarafından ilan edilecek. Adaylar hakkında yazılı mütalaa istenmeyecek ve ilan edilen kadrolara en fazla 4 yıllığına atama yapılacak. Bu kişiler yeniden aynı kadrolara atanabilecek. Atamada, “yıl üst sınırı” getirilmeyecek.

- Üniversitelerden kendi isteğiyle ayrılan öğretim üyelerinin, okullarına dönebilmeleri için artık söz konusu üniversitede “durumlarına uygun kadro bulunması” gerekecek.

- Doktor öğretim görevliliğine atamada doktoranın yanı sıra istenen “çeviri” sınavı, merkezi yabancı dil sınavına çevrilecek ve adaya bu sınavdan en az 55 puan alma şartı getirilecek.

- Doçentlik yeterlik belgesine başvurabilmek için ise merkezi yabancı dil sınavından en az 65 puan alma şartı ile 5 profesörün jüriliğini yaptığı sözlü sınav kaldırılacak. Artık bir adayın doçentlik yeterlik belgesi alması için yalnızca, “eser inceleme”den başarılı olması yeterli olacak.

Milliyet