logo

Akıllı telefonlar uyku düzenini bozuyor

Dr. Bülent Çiftçi, akıllı telefonların ekranlarının güneş ışığına benzer mavi bir ışık yaydığını ve ekrana bakanların gözlerinden giren mavi ışığın, beynin uyku hormonu melatonini salgılamasını engellediğini söyledi.

Çiftçi, melatonin hormonunun, uyku ve uyanıklık ritmini düzenleyen bir hormon olduğunu belirterek, “Aydınlıkta uyanık kalmamızı, karanlık olunca da uyumamızı sağlıyor. Akıllı telefon ekranlarından gelen bu mavi ışık, beyinde sanki güneş ışığı gibi algılanıyor ve melatonin hormonu salgılanmıyor. Dolayısıyla da akıllı telefonlara çok bakanların uykuları gelmiyor.

Normal ritme göre uyuma saatleri 1-2 saat, bazen daha fazla öteleniyor. Akıllı telefonun yanı sıra bilgisayar ekranları ve tablet gibi, bunların hepsini akıllı telefon grubunun içerisine koymak gerekir, akıllı telefonları planladığımız uyku saatinden 2 saat kadar önce bırakmak ve hayatımızdan çıkarmakta fayda var” dedi.

Öğrencilerin başarısını engelliyor

Akıllı telefon ve tabletleri, daha çok gençlerin kullandığına ve güne yorgun başladıklarına dikkat çeken Bülent Çiftçi, “Uyku saatlerinde akıllı telefon gibi cihazları kullanan gençlerimiz az uyudukları için güne yorgun ve dinlenmemiş olarak başlıyor. Öğrenciler daha verimsiz okul dönemi yaşıyorlar ve dersleri daha başarılı bir şekilde takip etmediklerini gözlemliyoruz” diye konuştu.

Milli Gazete