logo

Körfez gündeminde bu hafta...02.01.2018

Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, 1 Ocak’tan itibaren birçok üründe yüzde 5’lik bir KDV oranına alışmaya çalışacaklar. Umman Hükümeti ise KDV’ye geçişi bir yıl erteleyerek 2019 yılı Ocak ayına tarih verdi.

Diğer taraftan, 2018’in hem petrol fiyatlarının yükseleceği, hem de üretiminin artacağı bir yıl olacağı tahmini, tüm körfez ekonomilerini bütçe açıklarını kapatmak ve ertelenen dev kamu projelerini tamamlayabilmek konusunda motive ediyor. 

Suudi Arabistan

Suudi Arabistan’da Mekke Emiri Prens Faysal, Mekke’nin Yeniden İnşası Konferansı’nda üç yeni anlaşma imzaladıklarını duyurdu. Mina alanının kapasitesinin artırılması ve ihtiyaç alanlarında büyük cami inşaatlarının da yer aldığı projeler, dokuz yıl öncesindeki master planına dayanıyor.

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da ilk kez, günlük hayatta kullanılan alet ve cihazların birbirine internet üzerinden bağlanması ile yükselen bir trend haline gelen, Ağ Bağlantılı Cihazlar, fuar ve sergisi düzenleniyor. 28-30 Ocak tarihleri arasında Riyad Kongre ve Sergi Merkezi’nde  gerçekleştirilecek etkinliğe, bu alanda uluslararası ün sahibi 30 konuşmacı ve bir çok farklı sektörden temsilciler katılacak. 

Birleşik Arap Emirlikleri

Birleşik Arap Emirlikleri’nin petrol dışı sektörlerin ticaret hacmi 2017 yılının ilk yarısında 273 milyar dolara ulaştı. Bu rakam toplam ticaretin %68’ini oluşturuyor.

Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan’dan canlı kümes hayvanı alımını durdurdu. Bu karar, geçtiğimiz günlerde Suud’daki bir yerel pazardaki tavuklarda kuş gribi vakasına rastlanmasından sonra alındı.

AKRA İçin derleyen: Sedat Yüksel