logo

‘Yeraltı suları korunmalı’

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye’de son 44 yılın en kurak döneminin yaşandığını açıkladı. “Yapılan kuraklık riski çalışmalarında Türkiye nüfusunun 50 milyonluk kesimini barındıran 30 şehrin büyük oranda kuraklıktan etkileneceği görülüyor. 50 milyon kişi kuraklık riski yüksek şehirlerde yaşıyor.”

Gerekli önlemlerin bir an önce alınması çağrısında bulunulan bir açıklamada, “Yer altı su seviyelerinin düşmesi sürdürülebilir yeraltı suyu kullanımı yapılmadığını gösteriyor. Son yıllarda Türkiye’de yaşanan kuraklıklarda bir artış olduğu gözlemleniyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan kuraklık analizlerinde, ülkemizde yağışların büyük çoğunluğunun yeryüzüne düştüğü mevsimlerde son 35 yılın yüzde 30’unun kurak olduğu görülüyor.

Konya Ovası’nda 30 metreye varan su seviyesi düşüşü ve artan obruk sayıları, Mardin Kızıltepe’de son 20 yılda kuyu derinliğinin 125 metreden 470 metreye ulaşması önlemler gerektiriyor” denildi.

Su Kanunu çağrısı

Dile getirilen önlemler ise şöyle: “Eylem planları hazırlanmalı, iklim değişikliğiyle etkili mücadele edilmeli, kurak dönemlerde sigorta görevi gören yeraltı sularının korunması sağlanmalı ve su kanunu yapılmalı. Kuraklık eylem planlarının etkin olarak uygulanmasında iş birliğinin tesis edilmesi büyük önem taşıyor.”

Milliyet